Sverige besegrade Polen och är klart för huvudrundan. Foto: Bildbyrån

Sverige klart för huvudrundan efter seger mot Polen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är klart för huvudrundan av hemma-EM efter att ha besegrat Polen med 28–26.

Det var kantspelarnas kväll i Scandinavium när blågult gick i från i den andra halvleken.

Nu väntar Island, Norge, Portugal och antingen Danmark eller Ungern.

Det var ett Sverige som redan inför mötet mot Polen i princip var klart för avancemang sedan Ljubomir Vranjes Slovenien besegrat Schweiz med 29-25 tidigare under tisdagen.

Detta till trots var det ett krampaktigt Sverige som låg under med 7-10 i mitten av den första halvleken. Då tog förbundskapenen Kristján Andrésson time out och bytte in debutanten Jack Thurin. Fem raka svenskmål med ett från Thurin och det var vänt.

Handbolls-EM

Revansch för kantspelarna

I den andra halvleken följdes lagen egentligen åt hela vägen fram till att värdnationen gick upp till 26-21 med 13 minuter kvar. Då trodde nog de flesta i Scandinavium att saken var klar, men polackerna kom tillbaka och gjorde match av det. Segersiffrorna skrevs till slut till 28–26.

– Vi har ett par minuter i varje halvlek där vi blir lite slappa och inte gör skitjobbet. Polen är inget dåligt lag. Jag tror att det blir svårt att vinna matcher i huvudrundan med så här många downperioder i en match. Försvarsspelet och målvaktsspelet är det som fungerar tycker jag, säger Jim Gottfridsson till SVT Sport och får medhåll av Andreas Nilsson.

– Vi måste höja oss ett snäpp om vi ska klara detta. Men vi kommer höja oss, säger han.

Målbäst blev kantspelarna Daniel Pettersson och Jerry Tollbring tillsammans med Jim Gottfridsson, Andreas Nilsson och Kim Ekdahl Du Rietz. Allihop noterades för fem mål.

För kantspelarna var det en revansch, efter att de knappt tagit ett kantavslut i förlustmatchen mot Slovenien.

Sverige är klart för huvudrundan och kommer nu få möta Island, Norge, Portugal och antingen Danmark eller Ungern i huvudrundan som inleds för svensk del på fredag. De matcherna spelas i Malmö.

– Vi är glada att vi tar oss till mellanrundan. Det är bättre lag än oss på pappret som inte gjort det. Nu börjar vi om, säger assisterande förbundskapten Martin Boquist till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet