Sverige kraftsamlar inför Qatar: ”Det är ett bra lag”

Publicerad

Två matcher på två dagar. Mot Qatar ikväll och Ungern imorgon. Då kan Sveriges VM-öde avgöras.
– Känns lite som att det börjar på riktigt nu, säger Kim Ekdahl du Rietz till SVT Sport.

Efter tre spelade matcher är Sverige redan klart för huvudrundan i handbolls-VM. Men tar med sig poängen mot de två andra lag som också går vidare, med stor säkerhet Ungern och kanske även Qatar. Hur många poäng Sverige får med sig till Herning och huvudrundan kan bli avgörande för fortsättningen.

– Två förluster ger oss inga poäng till Herning. Två vinster ger oss fyra och stor semifinalchans, det är oerhört viktiga matcher, säger Jim Gottfridsson.

För fem år sedan hade ingen i handbollsvärlden fruktat Qatar. Men inför hemma-VM 2015 betalade landet spelare från andra länder för att byta nationalitet, något som kritiserades men gav resultat när Qatar tog silver. Och nu har kritiken lagt sig menar Gottfridsson.

– Den har dött ut. Det är ju någon köpt spelare kvar men många har åkt och bytt land igen, säger han.

”Qatar är ett bra lag”

I senaste VM för två år sen gick laget till kvartsfinal, efter att ha skrällt mot Tyskland i åttondelen.

Stommen i laget nu är densamma som för två år sen men i premiären mot Angola förlorade Qatar mycket överraskande med uddamålet. Sen slog man Egypten men föll mot Ungern.

– Jag har svårt att fatta att de kunde få stryk mot Angola, säger Kim Ekdahl du Rietz. Det är ett bra lag, har tillbringat mycket tid ihop och är samspelta. Det blir inte helt lätt för oss.

Spelarna man ”värvade” inför VM på hemmaplan kom bland annat från Spanien, Balkanländerna och Frankrike.

Viktiga matcher på spel

– De har en duktig målvakt i Saric, många kvaliteter på mittnio och har även efter 2015 gjort toppmatcher mot toppnationer, säger förbundskapten Kristján Andrésson. Det gäller för oss att hitta rätt nivå med försvaret, det kommer ge oss en bra chans att vinna.

Det går inte att vinna några medaljer ikväll. Men det finns risk att förlora dem. En förlust ikväll eller imorgon mot Ungern kan bli väldigt kostsam på sikt för Sverige i den här turneringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer