Sverige vann sista kvalmatchen – Axnér fyramålsskytt i debuten

Uppdaterad
Publicerad

Redan EM-klara Sverige tog en promenadseger med 33-21 i sista kvalmatchen mot Turkiet.

Då imponerade Tyra Axnér när hon fick chansen i pappa Tomas landslag.

– Hon visar verkligen noll respekt, säger SVT:s expert Magnus Grahn.

Sverige säkrade spel i EM redan i onsdags när man slog Island och säkrade gruppsegern. Något som gjorde att det inte stod något på spel i dagens match mot Turkiet.

I matchtruppen fanns fyra spelare från U20-damerna med; Thea Blomst, Clara Petersson Bergsten, Charité Mumbongo och Tyra Axnér. Den sistnämnde dotter till förbundskapten Tomas Axnér.

Tyra Axnér fick chansen direkt och tog den, inom loppet av två minuter hade hon skickat in både sitt första och sitt andra mål i första a-landskampen.

”Otroligt imponerande”

– Det var jättekul, verkligen, jättemycket intryck. Det är min debut, jag försöker slappna av och njuta av det, sa hon till SVT Sport i efter första halvlek.

20-åringens start imponerade på SVT:s expert Magnus Grahn.

– Otroligt imponerande att hon inte tvekar när läget ges. Man kan inte bli annat än imponerad, hon visar noll respekt, säger han i pausen.

Hur viktigt är det att hon kommer in här och visar att hon inte är med i landslaget för att hon heter Axnér?

– Jag tror att det är jättevikigt och jag tycker att hon visar det på en gång, att det inte är efternamnet som gör att hon är här utan för att hon är en jäkligt bra handbollsspelare.

”Jättebra första landskamp”

I andra halvlek levererade hon två mål till och endast Nathalie Hagman och Melissa Petren hade fler fullträffar med fem var.

Men Axnér var inte den enda debutanten som skrev in sig i målprotokollet. Charité Mumbongo gjorde två mål och Thea Blomst gjorde ett.

– Jag tycker att det är en jättebra första landskamp för dem och de tog sig an den på ett bra sätt. Det visar också på att det finns en trygghet i gruppen, att de kan gå in och prestera och att det finns en stöttning. De fick två träningar med oss inför matchen och jag tycker att det släppte redan efter första träningen, säger förbundskapten Tomas Axnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.