Glenn Solberg och handbollslandslaget befinner sig i en tuff situation. Foto: TT

Sverige vill flytta kvalmatchen: ”Har varken spelare eller ledare”

Uppdaterad
Publicerad

De svenska handbollsherrarna är i karantän efter att Anton Lindskog testat positivt för covid-19. Onsdagens EM-kvalmatch mot Montenegro är framflyttad. Men ännu har Sverige inte fått något besked om lördagens returmöte.

– Vi har varken spelare eller ledare för att spela matchen på lördag, säger landslagsansvarige Hanna Fogelström.

Det svenska herrlandslaget i handboll sitter isolerade på sina hotellrum efter att Anton Lindskog testat positivt för covid-19. Samtliga spelare och ledare tvingas nu sitta i karantän tills på måndag. Det innebär att truppen inte kan spela EM-kvalmatchen hemma mot Montenegro på lördag. Men ännu har landslaget inte fått något besked från Europeiska handbollsförbundet, EHF, om matchen kommer att skjutas upp eller om man tvingas ställa upp med ersättare både på spelar- och ledarpositionerna.

– Jag hade samtal med EHF igår (tisdag) och förmedlade truppens situation. Att både spelare och ledare kommer vara isolerade tills att vi har testresultaten på måndag. Och att vi inte kan spela matchen idag och på lördag. Då fick jag som svar att dagens match ställs in och att de skulle återkomma om matchen på lördag. Jag sa då att vi har varken spelare eller ledare för att spela matchen på lördag, säger landslagsansvarige Hanna Fogelström som kommer att vara i konrakt med EHF under dagen.

”Extremt dålig lösning”

Även förbundskapten Glenn Solberg tycker att det inte vore optimalt att spela med ett helt nytt lag på lördag.

– Det är en extremt dålig lösning om varken de spelare som är här eller vårt ledarteam ska spela EM-kvalmatchen. Det blir väldigt speciellt i så fall, säger han.

För Solberg, som bara hunnit leda landslaget i ett fåtal matcher än så länge, innebär det här en mardrömssituation. Speciellt med tanke på att VM i Egypten inleds nästa vecka.

– Det är otroligt tungt. Det här är det värsta som kunde hända oss på en mycket dålig tidspunkt. Det här gör allt svårare, säger han.

Flera tester väntar

Spelarna och ledarna kommer att genomföra ett snabbtest på onsdag kväll och ett nytt PCR-test på torsdagen. Men tvingas hålla sig i karantän tills att man fått svar på de test som ska göras på söndag. Vilket väntas bli under måndagen.

– Vi har lagt in extra testningar, alla kommer att testas nästan varje dag resten av veckan, säger landslagsläkaren Daniel Jerrhag.

ARKIV: Glenn Solberg presenterar truppen till VM i Egypten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.