Sverige missar EM-semifinal efter Ungerns seger mot Slovenien. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverige missar semifinal – efter Ungerns vinst

Uppdaterad
Publicerad

Sverige vann klart mot Kroatien i handbolls-EM med 31–27.

Men redan innan matchen stod det klart att Sveriges missar semifinal.

– Besvikelsen är stor, säger assisterande förbundskapten Johanna Wiberg till SVT Sport.

Vägen till semifinal för Sverige i handbolls-EM var komplicerad – men ändå enkel att förstå.

• Slovenien behövde besegra Ungern, Norge vinna mot Danmark samtidigt som Sverige slår Kroatien.

Handbolls-EM

Men det tog stopp redan innan Sverige spelat sin match, eftersom att Slovenien föll mot Ungern, 25–28, inför ögonen på flera svenska ledare och spelarna som var utanför matchtruppen.

– Det sänker motivationen mycket. Vi har sett möjligheterna framför oss under hela dagen, så det blir ju jobbigt där ett tag. Men vi behövde snabbt ladda om och fokusera på Kroatien. Vi vinner matchen ganska klart och det är en prestation i sig med tanke på vad som händer inför, säger Johanna Wiberg till SVT Sport.

”Jag tycker vi är värda en semifinalplats”

Sverige inledde starkt mot Kroatien och hade sex måls ledning in i halvtid – och vann till slut med 31–27 efter åtta mål på lika många skott av Nathalie Hagman. Resultatet gör att man säkrar tredjeplatsen i huvudrundan.

– Vi var tydliga inför mästerskapet att vi skulle behöva slå Norge eller Danmark för att nå semifinal, och det gör vi inte. Besvikelsen är stor. Jag tycker ändå vi spelar ett otroligt bra försvarsspel under turneringen och även i omställningarna. Jag tycker vi är värda en semifinalplats, men hur poängen ser ut så får vi inte det.

”Per kommer pumpa in fullt med energi”

Sverige kommer spela en match om femteplatsen i EM, mot Nederländerna med svenske Per Johansson som förbundskapten. Den kan komma att bli viktig för att nå ett kommande OS-kval till Paris 2024.

– Det kommer bli en otroligt tuff match. Både för att vi kommer möta Nederländerna och för att vi möter Per som har full koll på oss och som absolut kommer pumpa in fullt med energi i laget för att slå oss. Det kommer finnas motivation till den matchen.

Danmark besegrade Norge i gruppfinalen och knep därmed förstaplatsen. Det gör att Danmark undviker favoriten Frankrike och istället möter Montenegro i semifinal. För Norge väntar just Frankrike.

Så kan Sverige ta sig till OS

Tolv lag kommer att spela OS. Fem av dem kommer att kvala dit genom att vinna olika mästerskap; EM, VM 2023, asiatiska mästerskapen, panamerikanska mästerskapen och afrikanska mästerskapen. Frankrike har redan en plats i spelen i egenskap av värdnation, så vinner de årets turnering går direktplatsen till tvåan.

Resten av lagen (sex lag) kommer att spela till sig platserna via ett OS-kval våren 2024.

De som får delta i kvalen automatiskt är lagen med placering 2–7 på nästa års VM samt tvåorna i de olika kontinentala mästerskapen i år (eller trean i EM om Frankrike blir tvåa).

Två möjligheter

Men det betyder inte nödvändigtvis att Sverige måste bli tvåa i EM eller tvåa till sjua i VM för att säkra en kvalplats. Det finns två möjligheter till:

1) De två bästa kontinenterna på VM får en varsin extraplats till kvalet och eftersom Europa dominerat de stora mästerskapen de senaste åren är sannolikheten stor att en av dessa går till ett europeiskt lag.

2) Av samma anledning är det troligt att en framskjuten plats i EM i år kommer att räcka till en kvalplats. Till OS 2020 räckte det med en sjundeplats i EM för att nå kvalet då lagen före redan antingen tagit en direktplats eller kvalplats genom sina placeringar i VM.

Det betyder alltså att Sverige måste vänta tills efter VM nästa vinter innan de vet huruvida det blir spel i OS eller inte.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-EM

Mer i ämnet