Foto: Bildbyrån

Sverige missar VM-semifinal: ”Fruktansvärd besvikelse”

Uppdaterad
Publicerad

Inför VM var Sverige en av guldfavoriterna – men förlust 30–26 mot Danmark innebär att blågult missar semifinal.

– Vi är besvikna över förlusten. Danmark är bättre tyvärr, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson till SVT Sport.

Senast Sverige var i en VM-semifinal var 2011 och förutsättningarna att återupprepa bedriften var tuffa.

Trots en imponerande första halvlek – där Andreas Palicka agerade både vägg, quarterback och målskytt – kunde hemmanationen Danmark vinna klart till slut.

– Det är fruktansvärd besvikelse. Det känns svintufft. Vi har torskat två matcher i rad och missar semifinal. Det var lite av en Herkulesuppgift, men tyvärr räckte vi inte till, säger Andreas Palicka till TV3.

”Vi gör en jättebra första halvlek”

Det spelade ingen roll att blågult skaffade sig en tremålsledning 23 minuter in i matchen. Det rödvita havet på läktaren i Herning bar fram sitt lag – och plötsligt visade resultattavlan det motsatta halvvägs in i andra akten.

– Tyvärr lyckades vi inte få några plusmål med oss till halvtid. Vi hade möjlighet att ta ledningen med tre mål i andra halvlek, men sedan tar vi utvisningar och danskarna är mer direkta i sitt anfallsspel. Vi lyckas inte störa dem på samma sätt och de visar en annan kvalitet i andra än i första. Och Danmark är bättre tyvärr, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson till SVT Sport.

”Topp 6 inget misslyckande”

Den danska målvaktsfantomen Niklas Landin – världens bäste enligt SVT:s expert Magnus Grahn – hyllades av Kim Andersson som skillnaden mellan lagen.

– Nja, det vet jag inte. Det var snarare att vi fick hål på Palicka i andra, säger Landin till SVT Sport.

Hur gick tankarna inför matchen? Ni behövde ju nte vinna?

Målet var att två poäng, det går inte att gå in och tänka att man kan förlora med två mål.

I stället för semifinal väntar nu placeringsmatch för Sverige.

Är det här ett misslyckande?

– Vi vet hur hög konkurrens det är på den här toppnivån. Topp 6 i världen är inte ett misslyckande. Vi är besvikna över att förlora de två sista matcherna. Det är tekniska misstag i vårt försvar och i anfall som vi kan rätta till och som vi kommer att jobba med det kommande året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.