Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Magnus Grahn tippa vilka som ryker på målvaktssidan och nio meter till sommarens OS: ”Lite mer av en joker”. Foto: Bildbyrån

SVT-experten: Här är positionerna som bantas till kommande OS-truppen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är klart för OS i Paris och det betyder att 21 spelare ska bli 14. Vilka positioner kommer förbundskapten Tomas Axnér att gå kort på? Och vilka spelare hamnar utanför OS-truppen?

– Man måste offra någon position, säger SVT:s expert Magnus Grahn.

Sveriges handbollsdamer är klara för ännu ett OS efter två segrar och en förlust i kvalet. Under vårens EM- och OS-kval använde förbundskapten Tomas Axnér 21 spelare – men till OS får truppen bara bestå av 14.

– Det är alltid komplicerat med OS. Man måste offra någon position antingen i anfallsspelet eller i försvarsspelet, säger SVT:s expert Magnus Grahn.

OS i Paris 2024

– Ofta har man sina 16, eller 18-19 spelare som man vill ha med. Nu måste man plocka bort givna spelare i ordinarie mästerskap, och det skapar en enorm påfrestning och utmaning för en förbundskapten.

Hansson ensam vänstersexa

Grahn tror att högersexpositionen med Nathalie Hagman och och Mathilda Lundström förblir orörd, men att Elin Hansson blir enda vänstersexa i OS-truppen.

Han tror också att Axnér plockar bort en mittsexa i form av Sofia Hvenfelt, men att målvaktspositionen och niometersuppställningen blir svårast att banta ner.

– Det är oerhört svårt, för Sverige har breddat sin topp.

Hör vilka spelare Magnus Grahn tror hamnar utanför truppen på målvaktssidan och nio meter i klippet högst upp i artikeln.

Noterbart är att Sverige kommer att ha tre reserver på plats i Frankrike under mästerskapet som avgörs mellan 26 juli och 11 augusti.

Sveriges trupp under vårens EM- och OS-kval

Målvakter:

Johanna Bundsen

Irma Schjött

Evelina Eriksson

Sofie Börjesson

Vänstersex:

Jennifer Johansson

Elin Hansson

Mittsex

Linn Blohm

Sofia Hvenfelt

Olivia Löfqvist

Högersex

Mathilda Lundström

Nathalie Hagman

Vänsternio:

Jamina Roberts

Isabelle Andersson

Kristin Thorleifsdóttir

Tyra Axnér

Mittnio:

Carin Strömberg

Emma Lindqvist

Jenny Carlson

Daniela de Jong

Högernio

Nina Koppang

Nina Dano

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet