SVT:s expert: ”En katastrof för svensk handboll”

Uppdaterad
Publicerad

Båda Stockholmslagen i Handbollsligan, AIK och Hammarby, degraderas. Det får SVT:s expert att bli allvarligt oroad – minst sagt.
– Det är en katastrof för svensk handboll, dundrar Magnus Grahn.

Hammarby skrapade ihop 14 poäng på 32 matchen, blev sist i Handbollsligan 2018/19 och åker därmed ur.

AIK blev nästjumbo på 17 poäng och hade chansen att kvala sig kvar – men blev utslaget av Varberg.

– Att inte huvudstaden är representerad av minst ett lag är inget annat än en stor katastrof för svensk handboll. Det är ett underbetyg till klubbarnas verksamhet. Ett riktigt underbetyg, säger SVT:s handbollsexpert Magnus Grahn.

Hur kunde det bli så här?

Den största faktorn är att det är svårt att få finanserna att gå ihop, svårt att få sponsorer. Och sen är det en evig kamp om träningstider, i hall och möjlighet till fysträning i anslutning till hallarna. Det blir konstgjord andning att behöva flytta sin träning dag till dag beroende på vilken träningsinriktning du har.

Hela (Syd)Sveriges handbollsliga? I högsta herrdivisionen kommer de flesta av lagen från sydvästra och södra Sverige. Foto: SVT

”De bästa spelarna tröttnar”

Grahn fortsätter:

– Det är en riktig uppförsbacke att jobba med elitverksamhet inom sporten handboll i Stockholm. Det gör att de bästa spelarna från Stockholm tröttnar och hamnar i andra klubbar i södra Sverige.

Och något omedelbart återtåg blir det inte för varken AIK eller Hammarby, enligt Grahn.

– Jag tror tyvärr det kommer dröja för att de inte har intäkterna. Jag tror både Hammarby och AIK måste börja bygga mer hemvävt igen med talanger från Stockholmstrakten. Gör man det kan nog åtminstone ett lag vara tillbaka om ett par år. 

Vore det bättre att en satsande Stockholmsklubb?

– Nej, konkurrrens är alltid bra så länge den är sund. Det triggar en större bredd och det är så vi får en bättre spets.

Skuru är ljuset i mörkret

Men det finns ljus i mörkret i Stockholm. På damsidan.

– På damsidan är det inte lika illa. Men. Om inte klubbarna under Skuru börjar jobba lika hårt kan vi hamna i samma situation på damsidan som på herrsidan. Det finns mycket talang men många lämnar Stockholm, precis som herrarna.

– Det är ett problem att det inte finns konkurrens till Skuru. Även om GT Söder gick upp nu tror jag inte de tillräckligt organiserade för att bli stabilt lag i högsta serien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer