Efter olika dieter – tallriksmodellen blev Bella Gulldéns mål

Uppdaterad
Publicerad

För handbollsstjärnan Isabelle Gulldén är kosten numera en naturlig del i idrottsvardagen. Så var det inte under tonåren där hon kastade sig mellan olika dieter.

– Det funkar inte så bra när man tränar på elitnivå, säger Frankrikeproffset till SVT Sport.

I veckan tittar SVT Sport till tallriksutbudet hos svenska elitidrottare och för Gulldén har kosthållningen verkligen varierat. I början av karriären testade hon sig fram mellan olika dieter.

Det var allt från juicekurer till saker hon ”googlat fram” och syftet var framförallt att gå ner i vikt. Räddningen blev ett möte med en rådgivare från Sveriges olympiska kommitté som hjälpte mittnian att hitta rätt balans i idrottslivet.

– Det är mycket enligt tallriksmodellen och att försöka äta fem-sex gånger om dagen. Som handbollsspelare behöver du äta bra, men kanske ändå inte som en friidrottare som behöver äta på pricken rätt, säger ”Bella” Gulldén som trots det betonar vikten av att få kosten att funka.

– Kosten betyder mycket, det ger mig energi på planen. Och jag behöver verkligen hela kostcirkeln!

Den vinnande maten

Vad betyder kosten för idrottsprestationen? I veckan tittar SVT Sport närmare på elitidrottarnas tallrik i satsningen Den vinnande maten. Det handlar om idrottare som har lyckats – med helt olika metoder, men också vad som händer om man äter för lite. Du gärna dela med dig av dina tips och tankar kring kost och träning på motionärsnivå på svtsport.se. Hela serien finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.