Tjeckiens förbundskapten Daniel Kubes. Foto: Bildbyrån

Tjeckien och USA drar sig ur handbolls-VM

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges gruppmotståndare Tjeckien är hårt drabbat av covid-19.

Nu meddelar de att de drar sig ur handbolls-VM i Egypten som startar i morgon.

Senare under kvällen kom beskedet att även USA drar sig ur och ersätts av Schweiz.

På torsdag skulle Sverige ha mött Tjeckien i premiären av handbolls-VM. Nu står det klart att Tjeckien drar sig ur mästerskapet då de drabbats hårt av covid-19. Totalt har 12 spelare, och båda tränarna i det tjeckiska landslaget bekräftad covid-19.

– Vi har nu 17 spelare som inte kan åka. Om vi valt att resa så hade vi åkt med spelare som inte haft covid än. Så det finns en risk att de smittas vid mästerskapet, säger tjeckiska handbollsförbundets ordförande Jaroslav Chvalný enligt tjeckisk media.

Nordmakedonien ersätter

Planen var att Tjeckien skulle flyga till Egypten först på onsdag istället för tisdag. Men sedan fler spelare insjuknat har man alltså valt att hoppa av mästerskapet.

Svenska handbollsförbundet meddelade på tisdagskvällen att Nordmakedonien, som var första reserv efter sin 15:e plats på EM förra året, tar Tjeckiens plats och blir Sveriges nya motståndare på torsdag.

Även USA drar sig ur

Senare under kvällen kom besked från det internationella handbollsförbundet att även USA drar sig ur, efter att 18 spelare och den svenske förbundskaptenen Robert Hedin testat positivt för covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.