Norge knäckte Tyskland – helnordisk final väntar

Danmark ställs mot Norge i söndagens VM-final i handboll.

Det står klart sedan norrmännen vunnit en tuff och småful semifinal mot Tyskland, i Hamburg, med 31–25.

Magnus Abelvik Röd blev bäste målskytt i Norge med sju fullträffar – men fick ledas av planen i slutminuterna.

Andra spelare som utmärkte sig var Sander Sagosen som låg bakom 16 av Norges mål (sex fullträffar och tio assist) samt lagkaptenen tillika veteranen Bjarte Myrhol.

Matchen var jämn och lagen följdes länge åt, men Norge tog en tremålsledning i slutet av den första halvleken innan tyskarna reducerade till 12–13 vilket var ställningen i paus.

Det var en het match och bara i den första halvleken delade domarna ut åtta tvåminutersutvisningar varav fem till hemmalaget. Den allra tuffaste tacklingen kom efter 25 minuter när Sagosen blev överkörd av Uwe Gensheimer.

Stjärnan kan missa finalen

I den andra drygade Norge ut sitt försprång och när mindre än åtta minuter återstod av matchen hade de ledningen med fyra bollar, 26–22.

Det tuffa spelet fortsatte och med cirka två och en halv minut kvar fick sig Magnus Abelvik Röd en smäll mot ena låret. Stjärnan vred sig av smärtor och fick ledas av planen.

Hans medverkan i VM-finalen på söndag är nu oklar.

– Jag vet inte om jag kan spela på söndag, nu måste jag prata med läkaren så får jag se vad han säger, säger Röd i TV3:s sändning.

”Det är obeskrivligt”

Om sin stormatch:

– Jag ville bara gå ut och visa tyskarna vad jag kan. Jag spelar ju mot allesammans i Bundesliga så det var kul att få möta dem och visa vad jag går för. Jag är så otroligt glad. Att få stå här i VM-final är obeskrivligt, säger Röd.

Tyskland skapade nerv i matchen och krympte avståndet till två bollar med tre minuter kvar, men det blev till slut 31–25 till norrmännen som nu möter Danmark i finalen i Herning på söndag.

Tyskland och Frankrike får göra upp om bronset.