Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Var fast i tränarens terror: ”Hade panikångest innan träningarna”

Uppdaterad
Publicerad

I början av september fick handbollstränaren André Fuhr lämna sitt uppdrag i klubben Borussia Dortmund. Nu pågår en intern utredning i klubben och flera spelare har lämnat. 

För den svenska talangen Jackie Moreno som spelade för tränaren gick det så långt att hon la av med handbollen. 

– Jag var livrädd för att komma in i hallen, säger hon till SVT Sport.

Jackie Moreno lämnade den danska andraligan för spel i Champions League-klubben Borussia Dortmund under 2021. En drömflytt – trodde hon. Men med ett år kvar bröt hon sitt kontrakt, la av med handbollen och flyttade hem till Sverige. 

Detta efter en säsong med André Fuhr som tränare. Flera spelare kom senare att anklaga tysken för en rad olika saker: 

  • Kontrollerade spelarna. Bland annat fick man som spelare inte ha håret som man ville eller använda för löst åtsittande shorts.  
  • Regelrätta utskällningar inför hela gruppen där tränaren ställt sig ansikte mot ansikte mot spelare och skrikit att de kan dra åt helvete.  
  • Nedsättande syn på kvinnor, som ”han var tydlig med”, enligt spelare som SVT talat med.  
  • Rasistiska kommentarer.  
  • Sexistiska kommentarer om spelare i laget till andra spelare.  
  • Han har också sms:at spelare i laget om hur sexiga de är. Meddelanden som SVT Sport har tagit del av.  
  • Dessutom ska han ha hotat spelare med att bryta kontrakt om de inte följde det han sa.

Fick panikångest 

Jackie Moreno pratar om att hon till slut blev rädd för att komma till träningarna. Med tiden utvecklade hon panikångestattacker som ofta kom innan träningarna. 

– Jag var väldigt rädd för att jag visste att jag skulle bli skriken på och ifrågasatt. Jag skulle bli kritiserad för allt jag gjorde och då handlade det inte bara om handbollsprestationer. Utan det kunde vara om grejer som hur jag pratade, hur jag satt eller sättet jag tog klister på.

– Så jag minns att jag var tvungen att åka till träningen nästan en halvtimme tidigare för att jag visste att jag på parkeringen skulle få en panikångestattack och att jag behövde samla mig innan jag gick in i hallen. Nånting som jag älskade så mycket och som jag hade drömt om i hela mitt liv hade blivit en mardröm, säger Moreno med darr i rösten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.