Varbergs Tobias Bengtsson skriker ut sin glädje. Foto: Bildbyrån

Varberg till Handbollsligan för första gången

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin kommer Varberg spela i Sveriges högsta handbollsserie i höst. Efter 32-26 i den fjärde kvalmatchen mot AIK säkrade Varberg en plats i Handbollsligan.

– Det känns helt underbart. Vi har kämpat för det här så länge, säger målvakten Carl Aronius till C More.

Sedan Varberg kopplat greppet om den fjärde matchen valde AIK att spela 7 mot 6 utan målvakt under slutdelen av matchen. Det föll inte särskilt väl ut då Varberg hittade nätet flera gånger om.

Redan med 40 sekunder kvar av matchen sköts konfetti och man var tvungen att städa upp innan matchen kunde spelas klart.

När slutsignalen sedan ljöd utbröt ett vilt segerjubel hos Varberg som aldrig tidigare spelat i den högsta handbollsligan i Sverige. De vann kvalet mot AIK med 3-1 i matcher.

– Det är svårt att förklara. Det känns helt underbart, säger målvakten och tremålsskytten Carl Aronius till C More.

”Kämpat för det så länge”

Aronius är en av flera spelare som återvänt till Varberg de senaste åren för att försöka föra klubben upp i Handbollsligan.

– Vi har alla kommit tillbaka för ett och samma mål och det får vi uppleva nu. Det är det bästa som kunde hända. Vi har kämpat för det här tillsammans så länge.

AIK:s degradering innebär samtidigt att inget Stockholmslag kommer att spela i Handbollsligan nästa säsong, då även Hammarby åkte ur i år.

– Känslan är bedrövlig. Det är otroligt tungt. Vi gör två matcher som är alldeles för dåliga när vi inte får spela dåligt, säger AIK:s Jesper Linnéll.

I de andra kvalmatcherna leder Önnered med 2–1 i matcher mot Skånela, medan Karlskrona har samma ledning mot Hallby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.