Wanne om EM-uppladdningen: ”Väldigt turbulent”

Uppdaterad
Publicerad

En dag kvar till EM-premiären.

Sverige är på plats i Slovakien – och redo efter en stökig uppladdning.

– Det har varit väldigt turbulent, säger vänstersexan Hampus Wanne.

Flensburgstjärnan är en av spelarna som drabbats av coronaproblematiken som präglat Sveriges förberedelser inför handbolls-EM.

Wanne skulle först missa EM-premiären efter ett positivt test i fredags, men testades sedan negativt och fick flyga med resten av laget till mästerskapet på tisdagen.

Även inför VM i fjol präglades uppladdningen av coronafall.

– Det är lite som förra året. Men den här gången har vi ett annat lugn. Man vet mer nu vad det är. Det gäller att ha fokus på rätt saker och jag försöker hålla mig så optimistisk som möjligt. Det jag kan påverka är handbollen och att förbereda mig själv, säger Wanne till SVT Sport.

”Blir less”

Hur har det varit mentalt för dig?

– Man blir mest less på det. Jag känner mig alltid väldigt motiverad att spela för landslaget, speciellt när det är mästerskap, så man blir less och trött. Men jag var inte orolig för mig själv – jag hade inga symptom och mådde bra och har stor tillit till vårt medicinska team och följer vad de säger.

En som inte fick följa med till EM är Lucas Pellas, som petades trots att han lämnat ett negativt svar på slutet.

Målvakten Andreas Palicka håller med Wanne om att uppladdningen inte varit optimal.

– Det har varit speciellt. Det går inte att komma ifrån. Men vi har vanan från förra året, då var det till och med en nivå till med större isolationer och sådär. Nu har vi ändå lyckats få till det okej. Det viktigaste är väl att vi någonstans har hållit oss glada och fokuserade på det vi ska göra.

Kritik mot säkerheten

Det är flera lag som haft en krånglig uppladdning inför EM. Uppemot 30 spelare och ledare som är aktuella för mästerskapet har testats positivt för covid-19, och franska landslaget har kritiserat coronasäkerheten på hotellet i ungerska Szeged.

Men Hampus Wanne pekar inte på några problem kring Sveriges hotell i Bratislava.

– Den (bubblan på hotellet) är som vanligt känns det som. Senaste året har det ju varit en bubbla varje gång, jag tycker det är bra. Vi funkar väldigt bra ihop som grupp. Mitt i det tråkiga har vi roligt och skrattar mycket. Det hjälper väldigt mycket, säger vänstersexan.

Sverige möter Bosnien-Hercegovina i EM-premiären, 20.30 på torsdagen.

KLIPP: Gottfridsson inför avresan till EM: ”Försöker stänga av” (10 jan 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.