Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Mästarlaget Ystad mixar rutin med talang

Uppdaterad
Publicerad

Ystads IF tog i våras klubbens första SM-guld på 30 år.SVT Sport åkte till den skånska orten för att söka svaret på framgången.

Vi hittade ett unikt hus, en dedikerad tränare – och en klubb som satsar på unga talanger.

– Vi har som målsättning från klubben att de bästa i varje årgång ska få chansen i seniorsammanhang, säger Oscar Carlén, huvudtränare i Ystads IF.

Hälften av Ystads trupp består av spelare från de egna leden. En del i framgången är att klubben i tidig ålder lockar till sig spelare från hela landet redan under gymnasieåren.

– Ungdomarna som kommer upp och spelar handboll ser sina förebilder i a-laget spela på allra högsta nivå. Vilket gör att de drömmarna och de ambitionerna och målen väcks till liv i unga spelare och man kan se framgången framför sig, säger Oscar Carlén.

Lockar talanger med handbollshus

Med 30 000 kommuninvånare är Ystad IF en relativt liten stad. Ändå har Ystads IF genom åren tagit fram flera spelare på internationell nivå både historiskt och i modern tid. Jim Gottfridsson, Niklas Ekberg och Lukas Sandell spelar alla tre i det landslag som i vintras tog EM-guld med Sverige, alla tre har spelat ungdomshandboll i Ystad.

Oscar Carlén tror att det är en kombination av handbollens status i staden och möjligheten att redan i gymnasieåldern locka spelare från andra städer till Ystad som bygger framgången.

Lukas Sandell flyttade som 16-åring hemifrån för att gå på handbollsgymnasium i Ystad. Ett hus i centrala Ystad finansierat av en sponsor gör att klubben och gymnasiet kan locka talanger till staden.

– Det här att ta ansvar i hemmet spelar av sig på hur man tränar. Man tar samma ansvar på handbollsplanen som man gör hemma, säger Lukas Sandell om sin tid i handbollshuset.

Värvar rutin

En blandning av egna talanger och rutinerade spelare från andra klubbar tror Oscar Carlén är en förutsättning för att fortsätta vara ett topplag i årets upplaga av Handbollsligan.

– Vi har en del spelare som kommer utifrån. Det kommer vi behöva fortsätta ha om vi ska ha målsättningen att komma topp fyra, säger Carlén.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.