Simmaren en av de första att ”komma ut” i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Helena Åberg var i mitten av åttiotalet en av svensk simnings största talanger. När hon mitt under karriären berättade att hon är gay blev hon en av de första idrottarna i Sverige att komma ut offentligt.
– Jag ville kunna simma och fortsätta vara mig själv, säger Åberg till SVT Sport.

Förra landslagssimmaren Helena Åberg är en många som hörde av sig när SVT Sport visade Regnbågshjältar, en serie om hur det är att komma ut som homosexuell i idrottsvärlden.

SVT Sport träffade henne för att höra hennes historia.

Tränaren reagerade med rädsla

Helena Åberg berättade tidigt för sin dåvarande tränare Hans Chrunak att hon blivit förälskad i en tjej. Tränaren reagerade med rädsla.

– Jag minns att jag blev rädd. För hennes skull. Det var i mitten av åttiotalet och det var ovanligt och hon var på väg att bli en superstjärna. Jag undrade vad det skulle stå i pressen, vad ska simvärlden säga? Som tränare tänker man just då bara på hennes karriär, säger Hans Chrunak.

Helena Åberg minns tränarens reaktion som att han blev både arg och rädd.

– Han blev förmodligen väldigt rädd. Men han svarade med att bli arg, berättar hon.

Öppenheten ledde till bättre samarbete

Men ilskan gick snabbt över och samarbetet mellan de båda blev snabbt bättre. Åberg simmade OS i Seoul och har flera internationella medaljer på meritlistan.

– Vi var som ler- och långhalm. Han var den som visste hur man gjorde, hur man simmade fort och sedan skulle jag lära mig det rent fysiskt.  Vi pratade mycket och jag kunde alltid komma till honom och ställa frågor. Eftersom jag hade det samarbetet med honom så var det viktigt för både mig och för oss att berätta, säger Åberg.

Se reportaget om Helena Åberg i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer