Craig Reedie leder den världsomspännande antidopningsorganisationen Wada som håller det nyöppnade labbet i Moskva under lupp. Foto: TT.

Kraftfulla ryska dopningsdomar

Uppdaterad
Publicerad

De första ryska dopningsdomarna har kommit efter att landets antidopningsmyndighet återinsatts. Nio aktiva har stängts av. Samtidigt kliver Wada in i en aktiv roll och kräver tillgång till det allra heligaste; Antidopningscentret i Moskva.

För en dryg månad sedan återinsattes den ryska antidopningsmyndigheten Rusada av Wada efter att ha varit avstängd sedan i november 2015. Nu kommer signaler om att myndigheten tar sitt uppdrag på allvar.

Sju ryska aktiva, tre friidrottare och fyra tyngdlyftare, stängs av på fyra år efter att de nationella förbunden inom friidrott och tyngdlyftning agerat, meddelar Reuters.

Wadastyrka kommer att jobba på labbet i Moskva

Samtidigt meddelar den ryska nyhetsbyrån Tass att Wada kommer att sätta upp en egen styrka som kommer att jobba med ryssarna i Moskva. När beskedet om att Rusada skulle återinsättas 20 september kom skarp kritik från många håll som menade att ryssarna inte fullgjort sina skyldigheter inom antidopningsområdet.  

– Förhandlingar med den ryska sidan om laboratoriet fördes nyligen och problemen med logistik diskuteras, säger en källa inom Wada till Tass.

Wada ställer två krav på sin ryska motpart: Att man får tillgång till labbet före årsskiftet och att allt misstänkt material återtestas senast 30 juni nästa år.

Förra veckan dömdes en styrkelyftare till fyra års avstängning. En friidrottare fick i dag en tvåårig dom.

Totalt har det alltså delats ut nio dopningsdomar på kort tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer