Sebastian Samuelsson har blivit inbjuden till Vita Huset. Foto: TT

Skidskyttestjärnan inbjuden till Vita Huset

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelssons kamp för antidopning har gett eko.
Nu har svenske skidskyttestjärnan blivit inbjuden till Vita Huset.
– Känns som en bekräftelse på att jag har fått genomslag, säger han till SVT Sport.

Dubble OS-medaljören, guld och silver, Sebastian Samuelsson lämnar landslagets läger i Idre för att resa till Washington. Den amerikanska staten har bjudit in 21-åringen till Vita Huset för att diskutera anitdopning och ren idrott.

– Det kommer vara en del andra idrottare, idrottsministrar och antidopningsorganisationer, men jag blir den ende idrottaren från Europa som kommer vara där, säger Sebastian Samuelsson till SVT Sport.

Samuelsson vet inte om han kommer att träffa USA:s president Donald Trump i Vita Huset.

– Jag har inte reflekterat över att det är i Trumps vita hus, för mig är samtalet det viktigaste. Antidopning är idrottens viktigaste fråga just nu.

– Jag har ju haft väldigt mycket åsikter i den här frågan och det här känns som en bekräftelse på att jag har fått genomslag.

Vad vill du framföra i Vita huset?

– Det är viktigt att Wada (internationella antidopningsbyrån) blir mer oberoende från till exempel IOK (internationella olympiska kommittén). Vi idrottare måste få mer makt i den här frågan, säger Samuelsson.

I samband med OS berättade Samuelsson att han skulle bojkotta världscupavslutningen i Ryssland, vilket bland annat har lett till att han har utsatts för mordhot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer