Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fotbollsspelaren Olivia Schough hängdes felaktigt ut som dopad. till höger Riksidrottsförbundets ordöfrande Björn Eriksson. Foto: Claudio Bresciani/Daniel Kihlström/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bekräftat: Rysk cyberattack för att svartmåla svenska idrottare

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsförbundet utsattes för grovt dataintrång där syftet var att svartmåla svenska idrottare.

Säkerhetspolisen slår fast att det handlar om ryska underrättelsetjänsten GRU – men lägger ner förundersökningen.

– Jag var ursinnig då och jag är inte mindre ursinnig efter det här, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, till SVT Sport.

Riksidrottsförbundet utsattes för dataintrång mellan december 2017 och maj 2018. Enligt DN var det ryska hackergruppen Fancy Bear som låg bakom attacken.

Säkerhetspolisen har utrett händelsen.

– Förundersökningen visar att det är den ryska militära underrättelsetjänsten GRU som har planerat och genomfört det grova dataintrånget mot Riksidrottsförbundet. Vi kan vidare konstatera att intrånget varit en del i en rysk kampanj riktad mot nationella och internationella antidopningsorganisationer, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist i en artikel på Åklagarmyndighetens hemsida.

”Det är fullständigt oacceptabelt”

GRU kom över personliga uppgifter från svenska idrottare och syftet var att svartmåla dem. Landslagsspelaren Olivia Schough hängdes felaktigt ut som dopad.

– Jag var ursinnig då och jag är inte mindre ursinnig efter det här. Men det blandas ändå av en känsla av, ”vad skönt att åklagare och polis pekar ut de skyldiga”. Då får vi åtminstone den upprättelsen. För mig som idrottsledare är det hundra mil bort från vad idrotten står för, säger Björn Eriksson till SVT Sport.

– Så kommer det såna här banditer och gör på det här sättet, det är fullständigt oacceptabelt.

”Jag känner igen krafterna”

Har du varit med om något liknande under din karriär?

– Jag är gammal chef för Säkerhetspolisen och gammal rikspolischef, så jag känner igen krafterna. Dock inte som RF-ordförande. Man kan väl säga att vår verksamhet kan förefalla mer idyllisk – men här handlar det om att misskreditera schyssta svenska idrottare för att rättfärdiga sitt eget beteende med fusk.

I dag valde man att lägga ner förundersökningen.

– Vi har lyckats ta reda på att det är GRU och till och med vilka personer som är ansvariga. Jag bedömer att utifrån bevisläget som finns, hade de personer kunnat lagföras i det land de befinner sig eller i Sverige, hade jag väntat mig en fällande dom, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist till SVT Sport.

– Eftersom vi vet vilka personerna är, bedömer vi det som helt utsiktslöst att gå den vägen. Det skulle helt enkelt inte leda någonvart. Mot den bakgrunden har vi nått vägs ände och väljer att lägga ner förundersökningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer