Per Palmström (vänster) utmanar Hans von Uthmann i kampen om jobbet som SOK-ordförande. Foto: TT/Bildburån

Två kandidater i strid om ordförandeskapet i SOK – Per Palmström utmanar Hans von Uthmann

Uppdaterad
Publicerad

I morgon sker valet till ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, och det kommer att bli strid om posten. Valberedningens förslag Hans von Uthmann utmanas av Per Palmström.

– Det är uppförsbacke men man vet aldrig, säger Palmström till SVT Sport.

För en månad sedan var det samma upplägg när Fotbollförbundet valde ny ordförande. Valberedningens förslag Fredrik Reinfeldt valdes med 143 röster mot Lars-Christer Ohlsson som fick 111.

Nu, i SOK, ställs Palmström, som förlorade valet mot Mats Årjes 2018 med knappa 23-19, mot valberedningens förslag Hans von Uthmann. Årjes avgick tidigare i år efter att han anklagats för sexuellt ofredande – något som han friades för i tingsrätten.

Björn Eriksson, som också var ett förslag till posten som SOK-ordförande, hoppade av kampen efter att ha ratats av valberedningen. Men Per Palmström står alltså kvar som kandidat, då han känner att han har stöd för det.

– Jag har ett spritt stöd och det finns grupper som vill se mig vald. Det blir andra gången för mig, säger Palmström.

”En skicklig kommunikatör”

I en egen sammanställning på tio sidor, som skickats ut till de som ska rösta i morgondagens val, utvecklar Palmström sina idéer.

”Genom mina ledaruppdrag inom idrotten och näringslivet har jag förstått vikten av och glädjen i teamwork. Enligt omdömen jag fått är jag en skicklig kommunikatör och ledare. Mitt ledarskap bygger på dialog och förankring”, skriver Palmström.

Årsmötet i morgon avgör

Valberedningen har fastnat för Hans von Uthmann.

– Det är ett fyllnadsval om två år på ordförandeposten och av de föreslagna kandidaterna tror vi Hans är rätt person med den bredd av styrelseerfarenhet inom såväl idrotten som näringslivet som han besitter, säger valberedningens ordförande Patrik Tengwall i ett pressmeddelande som ligger på SOK:s hemsida.

Valet sker på årsmötet i Stockholm i morgon kväll.

ARKIV: Årjes avgår från SOK-uppdraget (27 januari):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Årjes avgår efter brottsmisstankarna Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste avsnittet på SVT Play