Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson blir inte ordförande i SOK. Foto: SVT

Björn Eriksson drar tillbaka kandidaturen som SOK-ordförande

Uppdaterad
Publicerad

Björn Eriksson var ett av tre förslag till posten som SOK-ordförande.

Men han blev inte valberedningens förslag.

Nu meddelar han att han inte står kvar som kandidat.

Det gör däremot Per Palmström.

Hans von Uthmann har suttit i SOK:s styrelse i tolv år och har sedan slutet av 2022 varit tillförordnad vice ordförande. Han har valts som valberedningens förslag att ta över som ordförande de kommande två åren.

Det fanns ytterligare två förslag till posten: Riksidrottsförbundets avgående ordförande Björn Eriksson, och SOK:s tidigare vice ordförande Per Palmström.

Nu meddelar 77-årige Eriksson att han inte längre är ett alternativ.

– Det var en del som var på mig och frågade om jag inte kunde ställa upp på ett fyllnadsval i två år. Men nu finns ju Hans von Uthmann som förslag, och han har ju något längre brinntid än mig, så nej nej nej, jag ska inte stå kvar som kandidat, säger Eriksson till SVT Sport.

Så det finns ingen kritik från dig kring valberedningens förslag?

– Absolut inte. Hans och jag känner varandra sedan länge och han skulle göra det alldeles utmärkt.

Tidigare styrelseledamot kandiderar vidare

En som däremot inte har valt att dra tillbaka sin kandidatur ännu är Per Palmström. Palmström har, förutom att han tidigare suttit i SOK:s styrelse, även varit vice ordförande i Svenska fäktförbundet och ledamot i det internationella fäktförbundets styrelse.

– Jag har inte kastat in handduken än. Det finns det inte skäl för, säger han till SVT Sport.

Palmström har skickat ut ett underlag till de olika olympiska specialidrottsförbunden där han förklarar varför han vill bli ordförande för SOK, och vad han skulle vilja åstadkomma som ordförande. Där lyfter han bland annat en sak som han av valberedningen fick höra var ett argument mot att han skulle bli föreslagen som ordförande: Att han bråkar med IOK och därmed riskerar att göra så att Sveriges chanser att få OS 2030 blir mindre.

Den svenska fäktningsrörelsen har ju vid flera tillfällen markerat mot viljan att åter släppa in Ryssland i värmen.

”Jag förstår att det kan finnas risk för att mitt agerande gör att jag inte blir populär hos den nuvarande ledningen för IOK, som väljer att inte agera. Men för mig är det viktiga att stå upp för och värna den olympiska rörelsen”, skriver han i sin kandidatur.

SOK:s nya generalsekreterare: Svenska elitidrottare riskerar att halka efter:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om svenska elitidrottare hade mer pengar så att de kunde ägna sig mer åt träning”. Se intervjun med SOK:s nya generalsekreterare. Foto: Min sanning/SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.