Foto: TT Nyhetsbyrån

RF: Orimligt att delta i idrott i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har inlett en invasion av Ukraina och det påverkar även idrotten i länderna. Riksidrottsförbundet tycker inte att svenska idrottare ska delta i idrottsevenemang i Ryssland.

– Det är orimligt att delta i idrottstävlingar eller matcher i Ryssland utifrån nuläge, säger ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Tidigare i dag sade Svenska fotbollförbundet att de inte tänker spela matcher i Ryssland som läget är nu. Bandyförbundet har dragit sig ur herr-VM i Ryssland.

Det är ett agerande som stöds av Riksidrottsförbundet.

Idrott och politik

– Det är oroande och hemska rapporter som når oss alla idag och mina tankar går till Ukrainas befolkning. Vi vet att det är svenska idrottsförbund som har internationella tävlingar eller matcher inbokade i Ryssland den närmaste tiden. Varje internationellt förbund behöver agera skyndsamt och följa den inriktning som jag ser att flera av Riksidrottsförbundets medlemsförbund nu redan aviserat – att det är orimligt att delta i idrottstävlingar eller matcher i Ryssland utifrån nuläge, säger Björn Eriksson.

Vad gäller total bojkott av Ryssland och eventuellt även ryska idrottare så följer RF utvecklingen tillsammans med EU, FN och den svenska regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet