Sandra Näslund. Foto: Bildbyrån

Fis besked: Helgens tävlingar blir av

Uppdaterad
Publicerad

I helgen tävlar svenska stjärnor i skicross-världscupen i ryska Sunny Valley. Det trots den ryska invasionen av Ukraina. Det internationella skidförbundet (Fis) tänker inte stoppa tävlingarna.

”Just nu är bägge orterna opåverkade av konflikten”, skriver man i ett uttalande till SVT Sport.

Tidigt på torsdagen meddelade Rysslands president Vladimir Putin att invasionen av Ukraina inletts. Uppgifter om marktrupper som tagit sig in i Ukraina, bombningar över hela landet och en rad dödsfall har sedan följt under morgonen.

Samtidigt ska världscuptävlingar i skicross respektive hopp avgöras i Sunny Valley och Jarsoslavl.

”Deltagarna i de två tävlingarna som ska avgöras kommande helg reste rakt från Peking (OS) till sina tävlingar i Ryssland. Klart före den nuvarande utvecklingen i Ryssland och Ukraina. Just nu är bägge orterna opåverkade av konflikten. Fis kommer att följa situationen tillsammans med alla parter för att säkerställa deltagarnas säkerhet.”, skriver Fis.

Skidförbundets alpina chef Tommy Eliasson Winter känner just nu osäkerhet kring resan hem från Ryssland.

– Det har varit mycket kommunikation kring diverse olika scenarion och vi får mer information i eftermiddag. Vi tittar på olika hemresor. Tävlingen är så gott som redan igång, så den den stora frågan just nu är hur man tar sig hem på ett säkert sätt oavsett om det är innan, under eller efter tävling, säger han till TT.

Senare under torsdagen meddelade det svenska skidförbundet att de svenska åkarna inte kommer att delta i tävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.