Svenska skidförbundet drar sig ur ryska tävlingar

Uppdaterad
Publicerad

Svenska skidförbundet meddelar att inga svenska vinteridrottare kommer att delta i några tävlingar i Ryssland under våren.

– Svenska Skidförbundet kommer inte att delta i några tävlingar i Ryssland. Detta gäller även den kommande världscuptävlingen i skicross i ryska Sunny Valley, säger ordförande Karin Mattsson.

Svenskar är redan på plats i Sunny Valley i Ryssland för att tävla i skicross, men de kommer alltså inte att delta.

– Våra medarbetare jobbar hårt tillsammans med Fis för att få hem dom. Reseförhållandena är inte de bästa och det går inga direktflyg. Det är viktigt för oss att vi kan garantera deras säkerhet. De här bedömningarna är svåra för oss, som vanliga lekmän, så UD (Utrikesdepartementet) måste hjälpa oss med det här. Där pågår en diskussion just nu. Det här är inte alls en situation som man vill ha sina åkare och ledare i, säger Skidförbundets ordförande Karin Mattsson.

Världscupavslutningen i längdskidor skulle ha gått i Tiumen, Ryssland, men även den tävlingen blir utan svenskar.

Svenska skidförbundet meddelar under torsdagen att de har uppmanat det internationella skidförbundet att flytta tävlingarna, men då det inte har gjorts så kommer man nu med beskedet att man drar sig ur tävlingarna om de inte flyttas.

Vad tycker du om att Fis ännu inte fattat något beslut om att flytta eller ställa in tävlingarna?

– Vi har inte fått någon direktkommunikation från Fis när det gäller helheten. Vi har bland annat följt tysk media och där avser man att genomföra kommande tävlingar som är planerade i Ryssland. Vi motsätter oss det och tycker det är fel. Vi skrev till Fis redan för ett par veckor sedan och hade en en kommunikation med dom om flyttade tävlingar. Vi tyckte redan då att situationen inte kändes bra att skicka ledare och åkare dit. Då tyckte vi att det fanns en öppning för det. Nu har vi förstått, via tysk media, att de avser att köra på. Vi tycker det är fel.

”Bra beslut”

En av många svenska åkare som påverkas är längdstjärnan Jens Burman. 27-åringen flaggade tidigare i dag för att han inte ville tävla i Ryssland och uppskattar beslutet.

– Jag tycker att det är ett bra beslut. Jag tycker fortfarande att FIS borde meddela att man ställer in, men det kanske kommer, säger Burman till SVT Sport.

– Det känns absolut inte säkert att åka dit när det är som det är, säger han också.

Är det av rädsla?

– Ja, delvis det, men sedan för att markera att man inte vill dit när det är som det är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.