Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach. Foto: Bildbyrån

Skarp kritik mot IOK:s besked om Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om ryska idrottare i OS nästa år skjuts fram.

Men nu släpper IOK en lista på rekommendationer för hur de ska kunna släppas in i värmen.

Något som har mötts med skarp kritik från flera håll – däribland Sverige.

Bland annat skriver Internationella olympiska kommittén (IOK) att ryska och belarusiska idrottare i så fall måste tävla under neutral flagg. De får inte heller stötta kriget i Ukraina eller ha någon koppling till militären i Ryssland eller Belarus.

När ett beslut om de ska få delta i OS i Paris nästa år eller inte kan tänkas tas är dock oklart.

– IOK kommer att fatta det här beslutet vid lämpligt tillfälle, säger IOK:s ordförande Thomas Bach på en presskonferens i samband med IOK:s exekutivmöte i Lausanne.

RF: Helt olämpligt

Kritiken har dock inte låtit vänta på sig. Bland annat Riksidrottsförbundet (RF) är tydligt med att ryska och belarusiska idrottare inte ska få tävla internationellt.

”I den situation vi befinner oss i, där kriget fortfarande pågår med full kraft och Rysslands aggressioner mot Ukraina inte visar några tecken på att mattas av, så är det djupt olyckligt och helt olämpligt av IOK att fatta ett sådant här beslut. Att särskilja vilka idrottare som är 'neutrala aktiva' och vilka som inte är det tror jag är krumbukter som riskerar att slå fel”, säger RF:s ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Tysklands idrottsminister Nancy Faeser säger att rekommendationerna är ”ett slag i ansiktet” för ukrainska idrottare.

– Internationell idrott måste tydligt fördöma Rysslands brutala anfallskrig. Det kan enbart göras med en fullständig uteslutning av ryska och belarusiska idrottare, säger hon.

Ryssland också kritiskt

Polen kallar det för en skammens dag för IOK.

”Vad har Ryssland gjort för något positivt för att deras idrottare nu ska få delta i tävlingar! Efter Butja, Irpin, Hostomel! Efter dagliga bombningar av civila platser! Det är en skammens dag för IOK”, skriver biträdande utrikesministern Piotr Wawrzyk på Twitter.

Inte heller från ryskt håll tas rekommendationerna emot med någon större glädje.

– De meddelade kriterierna för en återkomst till internationella tävlingar är oacceptabla. Det här är diskriminering baserat på nationalitet, säger Rysslands olympiska kommittés ordförande Stanislav Pozdnjakov enligt ryska medier.

KLIPP: Starka reaktioner mot IOK efter OS-beskedet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starka reaktioner mot IOK efter OS-beskedet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.