Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska fotbollförbundets chefsjurist Tobias Tibell medverkade i SVT:s Agenda. Foto: SVT

SvFF pressades om Qatar: ”Vi skulle inte ta samma beslut i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska herrlandslaget i fotboll hade som tradition att åka på en januariturné till Qatar. Först när de allsvenska klubbarna satte ner foten hösten 2021, ställdes resan till det kritiserade VM-värdlandet in.  

I SVT:s Agenda pressades svenska fotbollförbundets chefsjurist Tobias Tibell i frågan om varför det tog så lång tid för SvFF att agera.

– Vi skulle nog inte ta ett likadant beslut i dag, säger han.  

Om tre veckor inleds fotbolls-VM i Qatar. Ett mästerskap som har varit kritiserat av flera anledningar, bland annat har värdskapet kantats av korruption och landet anklagas för att bryta mot grundläggande mänskliga rättigheter.  

Mellan åren 2019 och 2021 valde Svenska fotbollförbundet att förlägga herrlandslagets så kallade januariturné i Qatar. En rutin som ändrades efter att de allsvenska klubbarna satte ner foten inför den planerade resan 2022. 

”Skulle bli extremt förvånad”

Svenska fotbollförbundet har länge tryckt på vikten av att påverka på plats. Det vill säga att fotbollsresorna, i samarbete med expertorganisationer, kan bidra till att sprida kunskap om exempelvis mänskliga rättigheter. 

Se hela kortdokumentären ”VM i Qatar – en historia kantad av kritik”

Men enligt Tobias Tibell skulle en januariturné till Qatar inte vara aktuell i dag.  

– Med den medvetenhet vi har i de här frågorna i dag skulle jag bli extremt förvånad om Svenska fotbollförbundet skulle välja att lägga en fotbollsaktivitet där, säger han.

Hedvig Lindahl tycker frågan är komplex

Gäst i Agenda var också svenska landslagsmålvakten Hedvig Lindahl. Hon tycker inte frågan är helt självklar.

– Jag tycker det är svårt, är det rätt eller fel att åka dit? Man kan inte påverka så mycket om man inte är där kanske. Det är väldigt svårt att säga vad man ska göra, ska man vara där eller ta avstånd? Det är en väldigt grå debatt (varken svart eller vit, reds. anm) känner jag, säger hon. 

Se hela Agenda på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM i Qatar 2022

Mer i ämnet