Marcus Ericsson visar storform inför Indy 500-kvalet Foto: Penske Entertainment

Marcus Ericsson visar storform inför Indy 500

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Ericsson vill försvara sin mästartitel i Indy 500. Det ser onekligen bra ut inför helgens kval till det klassiska loppet 28 maj. 32-åringen var snabbast av de 34 bilarna under torsdagens träning.

– Teamet har jobbat hårt med tävlingsbilarna och vi var snabba direkt. Ett härligt besked, säger Ericsson till indycar.com

Marcus Ericsson klämde till med ett varv på strax under 370 km/h under det långa träningspasset. Närmast var teamkamraten Scott Dixon, Nya Zeeland. Felix Rosenqvist hade 16:e tid, strax under 365 km/h. Arrow McLaren-föraren slutade fyra i fjolårets lopp och var länge med och slogs om segern.

Förra året var Marcus femma i kvalet. I år har Ganassi-föraren förbättrat sig rejält när det gäller just kvalkörningarna. Torsdagens resultat visar att trenden håller i sig.

”Galet att bara nio kvinnor har kört”

Katherine Legge – tävlingen enda kvinnliga förare – hade den sämsta tiden under torsdagens träningspass, snitthastighet strax över 360 km/h. Samma resultat i kvalet skulle innebära att hon inte får delta i Indy 500.

Den rutinerade 42-åringen som kör för Rahal/Letterman/Lanigan-stallet har genom åren tävlat i flertalet större serier. Legge kvalade in 2013 och slutade 26:a i loppet. Hon blev den nionde kvinnan i historien som kört Indy 500.

– Det är galet att bara nio kvinnor kört loppet genom historien. Förhoppningsvis blir det en förändring till det bättre. Tänk om vi en dag hade nio kvinnor som körde loppet, säger Legge till wishtv.com.

Kvalet pågår under hela helgen. Över 300 000 åskådare väntas till Indianapolis Speedway nästa helg när Indy 500 avgörs 28 maj.

KLIPP: Ericssons mentala coach: ”Han kommer att bli den bästa i indycar”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marcus Ericsson har jobbat mycket med den mentala biten, vilket är en av anledningarna till framgångarna. Foto: Bildbyrån

Så funkar kvalet till Indy 500

34 bilar gör upp om 33 platser i tävlingen. Fyra fullfartsvarv där snitthastigheten avgör position.

De 30 bästa efter lördagens inledande kval är klara för Indy 500. På söndagen gör de tolv bästa upp om vem som tar pole position och hur de fyra första leden ska se ut (tre bilar i varje led).

Det körs också ett ”sista chansen-kval” om tre platser i det sista ledet. Den sämste föraren får inte vara med i loppet 28 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.