Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marcus Ericsson har jobbat mycket med den mentala biten, vilket är en av anledningarna till framgångarna. Foto: Bildbyrån

Mental coachning ska göra Marcus Ericsson till mästare

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Ericsson har aldrig haft en bättre start på säsongen. Kumlasonen är både mästreskapsledare i indycar och regerande Indy 500-segrare.

Framgångarna i år kommer efter att han börjat jobba med mental träning.

– Han kommer att bli den bästa i indycar, det är jag övertygad om, säger den mentale tränaren Stig Wiklund till SVT Sport.

Efter fyra tävlingar i årets Indycar leder Marcus Ericsson, 32, hela mästerskapet.

Den stora skillnaden i år har varit att han presterat mycket bättre i kvalen och därmed fått ett bättre utgångsläge när tävlingarna väl ska avgöras.

Sedan december har Ericsson jobbat med den mentale tränaren Stig Wiklund, vilket är en stor anledning till den allt mer lyckosamma kvalkörningen.

”Bli bekväm i det obekväma”

– Vi pratade om att se det (kvalet) som en utmaning i stället för ett problem, säger Wiklund till SVT Sport. och fortsätter:

– Han kände att det blev riktigt bra att vi pratade om att bli bekväm i det obekväma, att kunna dansa i regnet. Marcus fick ett annat perspektiv och helt plötsligt började det gå bra i kvalen.

Under sina drygt 30 år som mental tränare har Wiklund jobbat med över 100 elitidrottare där VM-guldmedaljörerna i längdskidåkning, Frida Karlsson och Johan Olsson, är två exempel.

Har hjälpt flera stjärnor

Just nu jobbar Wiklund hårt med att förbereda Ericsson för årets största lopp, Indy 500 den 28 maj. Ett lopp Ericsson går in i som regerande mästare efter fjolårets storartade seger.

– Han ska vara mentalt förbered på olika scenarion som kan hända. Avgörande stunder kan ju vara fyllda med obehagliga tankar och känslor. Så vi tränar på att vara här och nu, att i stället gilla det och känna att det är kul och spännande.

Efter ett halvår tillsammans med Ericsson är Wiklund säker på hur långt svensken kan nå.

– Han kommer att bli den bästa i indyar, det är jag övertygad om, sedan om det är i år eller nästa år får vi se. Han har alla förutsättningar.

Närmast på schemat för Ericsson står den femte deltävlingen i årets indycar, grand prix i Indianapolis, som körs i helgen.

KLIPP: Indycarstjärnan Marcus Ericsson visar upp sin raceratt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kolla in när Marcus Ericsson visar sin Indycar-ratt. Foto: Bildyrån/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.