15-åriga Maja Helman om fräcka zorrostraffen i VM

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports expert Mattias Samuelsson kallade zorrostraffar i innebandy för ”lite tramsigt”.

15-åriga Maja Helman startade en polsk vändning genom att göra mål med just en zorrostraff.

– Övar man mycket på det och sen sätter den tycker jag att man kan applådera det, säger hon till SVT Sport.

Maja Helman, till vardags i FBC Malmös juniorallsvenska lag, växte upp i Polen och kom till Sverige med sin familj i lågstadieåldern. På grund av åldern saknar hon A-licens och får därmed inte spela seniorinnebandy i Sverige ännu.

Polen gav dock 15-åringen chansen i innebandy-VM varpå Helman stod för ett av turneringens fräckaste mål. Vid underläge 0–3 mot det ryska laget visade hon prov på iskalla nerver när hon gjorde ett zorromål på straff.

– Jag har övat jättemycket och tränat hemma så jag kände mig tryggast med den straffen, säger Helman.

Har kallats för ”trams”

SVT Sports expert Mattias Samuelsson sade tidigare under turneringen, med anledning av Lettlands Anna Ankudinovas straffmål, att zorrofinter gränsar till trams.

Maja Helman är inte av samma åsikt.

– Det är lite att man visar sina skills. Sen är det en så skön känsla när man sätter den. Många säger att det bara är flex, men jag tycker att den bästa känslan är när man sätter en svår straff. Övar man mycket på det och sen sätter den tycker jag att man kan applådera den i stället, säger hon.

Damernas innebandy-VM tog slut i söndags med Sverige som vinnare efter ett finaldrama mot Finland. Polen blev femma och för 15-åriga Helman har det varit en mäktig upplevelse.

– Att komma hit i så ung ålder är speciellt. Man är ung och spelar med de bästa i hela världen, det är otroligt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.