Anna Wijk tänkte sluta – gör nu sitt sista VM

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon inleds damernas innebandy-VM och Sverige leds av lagkapten Anna Wijk. Men för bara några månader sedan var det långt ifrån självklart att hon skulle vara med där.

– VM var absolut en orsak till att jag valde att spela en säsong till. Det ska bli jättekul, säger hon till SVT Sport.

Efter fyra raka finalförulster med Kais Mora var motivationen så låg för den 28-åriga landslagsstjärnan Anna Wijk att hon övervägde att sluta med innebandy. Men efter lång betänketid bestämde hon sig i augusti för att köra på en säsong till.

– Dels så var är det otroligt tungt att förlora så många finaler som vi har gjort i Mora och det tar mycket tid och energi. Det var en anledning och sedan har jag min pojkvän i Stockholm och vi har bott isär ganska länge. Det var en annan orsak, säger hon.

Hon kände sig ändå i för bra form för att sluta då ett VM dessutom väntade bara några månader senare. Det här lär ändå bli det sista mästerskapet hon spelar.

– Det skulle jag säga, men samtidigt har jag sagt förr att det är min sista säsong. Men känslan nu är absolut att det är mitt sista.

Wijk jobbar just nu ungefär halvtid som ungdomsansvarig åt klubben och det trivs hon med, men tidigare har hon fått slita för att få livet som elitidrottskvinna att fungera.

– Jag är utbildad lärare och tidigare har jag jobbat 70-100 procent. Det är jättetufft att få ihop en elitkarriär med ett heltidsjobb som de flesta damspelare har. Det är klart vi önskar att vi hade kunnat tjäna lite mer pengar och jobba lite mindre, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.