Anna Wijk tror på Team Thoren och Mattias Samuelsson tror på Falun i lördagens SM-finaler i innebandy

Experterna: Thoren och Falun vinner SM-guld

Uppdaterad
Publicerad

På lördag spelas SM-finalerna i innebandy i Globen i Stockholm och SVT sänder från kl 12.00.

SVT:s innebandyexperter Mattias Samuelsson och Anna Wijk pekar ut två solklara favoriter. Både Pixbo och Kalmarsund kommer behöva göra något utöver det vanliga för att ”ta” guldet från Falun och Team Thoren.

Anna Wijk, förr bäst i världen nu SVT:s  daminnebandyexpert:

Pixbo vann mot Team Thoren i båda matcherna i grundserien och man vann också serien – ändå bär Team Thoren favoritskapet, hur kan det vara så?

– Jag håller nog med. Jag tycker att Thoren har en bättre spets än vad Pixbo har  med systrarna Kauppi och Sofia Joelsson i spetsen. Samtidigt så tycker jag att Pixbo har en bättre bredd och bättre defensiv med världens bästa målvakt (Lara Heini).

Varför är Pixbo och Team Thoren framme i final?

– De två lagen har varit överlägset bäst under hela säsongen. Pixbo med sin bredd och defensiv, de har även en bredd i målskyttet och har många som gör poäng. Tittar vi på Thoren så ha de sin styrka i det offensiva spelet. De har jättemånga världsspelare, bland andra Vera Kauppi som är världens bästa spelare enligt mig. Och sedan har Emelie Wibron kanske gjort sin bästa säsong någonsin.

Vilka vinner och varför?

– Jag tror på en tajt final men jag tror att Thoren tar hem det. Det som talar för Thoren är att de har de här spelarna (se ovan) och de är rutinerade och har spelat många viktiga matcher och är bäst när det gäller. De offensiva spelarna kommer att bli tungan på vågen

Vilken spelare kommer bli matchvinnare

– Vera Kauppi. Hon kan göra flera mål men blir det jämnt är jag inte förvånad om hon avgör i en sudden eller i slutet av matchen.

Sälj in finalen till de icke innebandy-frälsta

– Det är en sjukt häftig sport att se på. Det är tekniskt och går fort. Det är en bra tv-sport, man ser bollen tydligt. Det är många som klankar ner på innebandyn men det är verkligen en sevärd sport. Kan man inte se på plats är det klockrent att se på tv.

Mattias Samuelsson, Sveriges meste landslagsman, nu SVT:s herrinnebandyexpert

Varför är Falun och Kalmarsund framme i finalen?

– Falun är i final för att de varit det klart bästa laget under säsongen, kort och gott. De har en spelarrutin att ta sig långt i slutspel och ta sig till finaler, det finns en trygghet i det de håller på med.

Kalmarsund är i final för att de byggt något över tid och kryddat det med några nyförvärv som gjort dem väldigt väldigt starka.

Vad betyder det för sporten att ett ”nytt” lag når en final?

– Man hoppas ju att det är positivt. Sedan har det ju varit nya lag i final tidigare också. Det är klart att det är kul att fler lag är med där uppe och konkurrerar men bara för att de är med i final i år behöver ju inte nödvändigtvis betyda att de gör det igen senare. Förhoppningsvis är det en injektion för den föreningen att jobba vidare och komma närmare de två stora i Storvreta och Falun.

Vilka vinner och varför?

– Falun vinner för att de är ett bättre lag kort och gott. De har fler spelare som kan påverka en finalmatch.

Vilken spelare kommer bli matchvinnare?

– I Falun så är det klart att vi kommer få se poäng av Galante och Emil Johansson men någonstans tror jag att det är Faluns bredd, dess tre formationer, som gör att man kommer att stå där med guldet

Sälj in finalen till de icke innebandy-frälsta

– Det är en final mellan stora starka Falun mot en kaxig uppstickare från Öland, som vill ta över tronen. Vi kommer en match med mycket känslor. Idrott är känslor och det kommer vara känslor på lördag.

12.00 – 17.50 SVT1/Play Innebandy, SM-finaler damer och herrar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.