AIK-tränaren om klubbens degradering: ”Känns tomt” Foto: Bildbyrån

Lemker efter degraderingen: ”Vi trodde att vi skulle lyckas”

Uppdaterad
Publicerad

Det forna mästarlage AIKt, som spelat i Svenska Superligan i 17 år, fick se sig slaget av Jönköping i måstematchen.

Nu åker stockholmarna ur Superligan och får spela i allsvenskan nästa säsong.

– Det är svårt att sätta ord på hur besviken man är, säger tränaren Mikael Lemker till SVT Sport.

Det gällde för AIK att vinna eller försvinna när de mötte Jönköping på hemmaplan på söndagskvällen.

AIK ledde efter andra perioden med 3-2. Sista perioden var mållös fram till att en och en halv minut återstod. Med målvakten utplockad kvitterade Martin Glimberg för Jönköping. Och knappt en minut senare, när AIK plockat sin målvakt, punkterade Rickard Hessmer matchen, 4-3 i tom målbur.

– Det är signifikant för hela säsongen. Vi spelar bra, vi leder, och vi tappar på slutet. Jag är ju inte objektiv men jag tycker att vi är värda att vinna matchen, säger Mikael Lemker, AIK:s tränare, till SVT Sport.

AIK har spelat i högsta ligan sedan 2000. Laget blev Svenska mästare 2006 och 2009. Men nu får alltså storklubben ta klivet ner i allsvenskan.

– Det är framför allt tomt. Man har inte velat tro att det skulle gå så här. Vi trodde att vi skulle lyckas, att vi skulle klara det. Det är svårt att sätta ord på hur besviken man är, säger Lemker.

”Det saknas rutin”

Han tränade AIK 2009-2010 och den här säsongen kom in först i början av februari, efter att tidigare tränaren Magnus Jäderlund sparkats. Lemker minns tillbaka på storhetstiden och ser en tydlig skillnad.

– Då hade vi sju till tio landslagsspelare och låg alltid i topp i tabellen. Nu har vi en ung trupp, det är duktiga spelare men det saknas rutin. Vi skulle behöva balansera truppen med fler rutinerade grabbar.

Han menar också att det har betydelse att det på den tiden fanns fler Stockholmslag i serien. Heta derbymöten lockade storpublik. Kostanderna för klubben har sedan dess ökat eftersom de måste resa mer och samtidigt har publiksiffrorna dalat. Från i snitt 1000 på läktarna till cirka 500.

För Lemkers del är tiden med AIK över för den här gången. Det var ett korttidsuppdrag och kan kommer inte att följa med laget till allsvenskan.

– De har jättegoda förutsättningar att prestera bra och kunna gå upp igen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.