Här VM-laddar Sverige – med finländska fans i högtalarna

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska herrlandslaget i innebandy gör sig redo för VM i Helsingfors.

Och de gör det till ljudet av finländska supportrar. På träningen dundrar ljudet från VM-finalen 2010 ut ur högtalarna. En match Finland vann med 6-2 mot Sverige inför 13 000 åskådare i just Finland.

– Vi tummar inte på något, utan försöker få med alla detaljer, bra att prova på, säger Kim Nilsson till SVT Sport.

Kim Nilsson är en av dem som var med redan 2010 och spelade VM-finalen då.

– Det jag kommer ihåg mest är när vi först sjunger nationalsången, man hör bara de närmsta och sedan var det Finlands tur och man bara ”vad hände nu?”, säger han.

Rejäl utmaning

Att hitta kommunikationen och spelet utan att kunna höra varandra var en rejäl utmaning och därför är rejäla högtalare på plats på träningen.

Ljudet har lika hög nivå som det under VM-finalen.

– Framför allt så tror jag att det viktiga är att spelarna får känna att de behöver vara tydliga mot varandra i sina val, säger Niklas Nordén, förbundskapten tillsammans med Thomas Brottman, till SVT Sport.

Spelet flöt inte så bra som han hoppats och femmorna fick jobba på för att hitta varandra på nya sätt.

– Kroppsspråket är viktigt, att visa energi och vilja ha boll, och prata under bytena, säger Kim Nilsson till SVT Sport.

Målet: Tysta Hartwall Arena

Men för att nå VM-final måste Sverige vinna tuffa matcher på vägen.

– Det är jätteviktigt att inte bara prata final, det är jättetufft innan dess. Ser man till förra VM så går det ju till straffar mot Schweiz i semifinalen. Man måste hitta rätt känsla i både grupp- och slutspel, säger Kim Nilsson.

11 december 2021 är det magiska datumet då finallagen har chansen att bärga VM-guld.

– Den känslan alltså, att i december gör vi det tillsammans. Att få ljudnivån att bli helt tyst, det skulle vara en skön känsla, säger Kim Nilsson till SVT Sport.

Mästerskapet avgörs 3-11 december och sänds i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.