Iksus spelare kan få jubla för en ny klubb framöver. Foto: Bildbyrån.

Iksu kan försvinna från SSL – överklagan inlämnad till innebandyförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Iksu är i ekonomisk kris och har flaggat för att de kan tvingas dra sig ur SSL.
Men spelarna kan ändå bli kvar i ett Umeå-lag.
Thorengruppen har nämligen lämnat in en överklagan till Svenska innebandyförbundet – för att bli första lag i kön om Iksu skulle dra sig ur.
– Ärendet ska behandlas nästa vecka, säger Christian Almström i innebandyförbundets juridiska nämnd till SVT Sport.

Iksu har under lång tid varit en av svensk innebandys stora dominanter. Klubben har vunnit tre av de fyra senaste SM-gulden för damer, och har totalt vunnit sju SM-guld.

Men ekonomiskt är det tyngre. I april meddelade innebandyklubben att deras framtid var hotad. Anledningen var att huvudföreningen, som bland annat driver en av Europas största träningsanläggningar, har en idrottsmedicinsk avdelning och en simhall och består av 16 olika sektioner, har ansträngd ekonomi och därför valt att dra in sitt elitstöd och likviditetsstöd till innebandydamerna.

”Försöker hitta lösningar”

Trots det anmälde klubben sig förra månaden till nästa säsongs SSL, men förtydligade att lagets framtid inte var säkrad.

– Vi försöker hitta lösningar så att vi kan spela SSL. Därför har vi anmält oss, men i vilken form, om och hur det går att lösa återstår att se, sade klubbchefen Johan Sjöström då till lokaltidningarna i Umeå.

Överklagan behandlas nästa vecka

Nu, med bara tre månader kvar till den tänkta starten av säsongen 2020/21, är det fortsatt oklart hur det kommer att bli.

Nästa vecka kan dock ett besked komma som kan öppna upp för en lösning. Detta då en överklagan från allsvenska Team Thorengruppen har lämnats in till Svenska innebandyförbundets juridiska nämnd.

Thorengruppen tvåa i allsvenskan

Thorengruppen hade tidigare ett samarbete med Iksu Ungdom och hade en gemensam akademi med dem, men bytte inför förra säsongen namn till Team Thorengruppen. Thorengruppen slutade förra säsongen tvåa i den norra allsvenskan, bakom Rig Umeå (innebandygymnasiets lag).

Rig har dock, enligt tävlingsbestämmelserna inte rätt att avancera till SSL. Enligt tävlingsbestämmelserna ska därför serietvåan få kvala till SSL, men då coronapandemin gjorde att säsongen avbröts beslutade Svenska innebandyförbundet att istället flytta upp två andra allsvenska seriesegrare, utan kvalspel.

– De tycker ju att de borde ha en plats i SSL utifrån de resultat som de gjorde i fjol. Och om de inte får den platsen så tycker de att de borde ligga högre på vakanslistan om det kommer eventuella återbud. Och då kan man ju snabbt räkna ut, att om de skulle ligga etta på den listan och Iksu i så fall kliver ur så räknar de med att få den platsen, säger Patrik Eklund på Tävlingsutskottet till SVT Sport.

”Borde klassas som seriesegrare”

Thorengruppen, som spelar sina hemmamatcher på Iksu Sport, har lämnat in en överklagan till innebandyförbundets juridiska nämnd.

– Ärendet inkom den 12 juni och vi kommer att avhandla det i nästa vecka, säger nämndens ordförande Christian Almäster, som inte vill ge några ytterligare kommentarer i ämnet.

Enligt uppgifter till SVT Sport anser Thorengruppen i överklagan att de, eftersom det så tydligt i tävlingsbestämmelserna (kapitel 3, paragraf 10) står att Rig Umeå inte kan gå upp till SSL och att tvåan därmed ska gå till SSL-kval, att Thorengruppen borde klassas som en seriesegrare och därför borde vara etta på vakanslistan eftersom två seriesegrare (Falun och Lund) flyttades upp och den sista seriesegraren (Rönnby Västerås Ungdom) från allsvenskan tackat nej till SSL-spel.

”Tuff ekonomisk vår”

Inget formellt beslut är taget från varken Thorengruppen eller Iksus styrelser, men enligt vad SVT Sport erfar är det högst troligt att utfallet – om Thorengruppens överklagan går igenom – skulle bli att Iksu då skulle välja att dra sig ur SSL, och att Thorengruppen då skulle tacka ja till att gå upp istället – och att många av Iksus nuvarande spelare då skulle gå över till dem istället. Dessa uppgifter bekräftas av Margareta Ericsson Lif, som är sportchef/vd på Iksu centralt.

– Detta gör vi i största samförstånd. Vi är glada om tjejerna får möjlighet att spela i Superligan. Vi har tvärr inte längre de ekonomiska resurserna efter en tuff ekonomisk vår och en mycket osäker höst, säger hon.

Thorengruppen är i grunden ett utvecklingsföretag, som driver bland annat förskolor, grundskolor och gymnasier. De har tidigare tagit över fotbollslaget Tegs SK och spelar numera i division 1 norra. Innebandyherrarna slogs 2014 ihop med Umeå City och spelar i SSL från och med i höst.

Inte heller Mikael Ahlerup, generalsekreterare på Svenska innebandyförbundet, vill ge några kommentarer.

– Det pågår både samtal och skrivningar mellan parterna. Det är en pågående process som på inget sätt är avslutat. Det är där vi är, säger han.

KLIPP: Iksu kan tvingas dra sig ur SSL (2 april 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Emelie Wibron. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer