Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Emelie Wibron. Foto: Bildbyrån

Wibron orolig – Iksu kan tvingas dra sig ur SSL: ”Ser väldigt dystert ut”

Uppdaterad
Publicerad

Falun och Iksu är två av Sveriges mest framgångsrika innebandyklubbar på dam- respektive herrsidan.
I år blev de båda svenska mästare men nu kan bägge klubbarna tvingas att lägga ner sin verksamhet och dra sig ut ur SSL.
– Än hur otänktbart det är för mig och alla andra i föreningen så är det dit de lutar, säger Iksu:s lagkapten Emelie Wibron, som också sitter i styrelsen, till SVT Sport.

”Iksu innebandy drabbas hårt eftersom spel i Superligan kräver stora ekonomiska resurser. Iksu innebandy har under många år haft ett stort stöd från Iksu vilket gör att situationen blir extra kännbar. En fortsatt satsning i den yppersta världseliten och som Sveriges bästa lag känns i detta läge svår.”

Så löd pressmeddelandet som Umeåklubben Iksu skickade ut i går, onsdag.

Iksu har skalat ned budgeten för nästa säsong med en tredjedel, till ungefär 1.8 miljoner kronor.

Elitstödet har dragits in

Hela föreningen Iksu (som även har bland annat volleyboll i organisationen) drar in elitstödet på 100 000 kronor och vill inte hjälpa till att lösa Innebandyns bekymmer så dom får ingen säkerhet därifrån.

Coronakrisen har slagit hårt mot deras ekonomi och lika tungt låter det från herrmästarna Falun som nu gått ut med liknande besked.

”Det direkta resultatbortfallet i spåren av Covid-19 bedöms uppgå till en god bit över 2 msek. Det är en förlust som föreningen inte kan bära. Vi gör allt vi kan för att parera detta och primärt handlar det om att minska kostnadsmassan. Vi anpassar därför verksamheten för det värsta, men hoppas på det bästa.”, skriver Falun på sin hemsida.

Svenska innebandyförbundets ordförande Märit Bergendahl lider med klubbarna.

– Det känns förfärligt och jag lider med alla föreningar, säger ordföranden till SVT Sport och utvecklar:

– Målet måste vara att så många föreningar som möjligt ska kunna överleva i det här. Barn och unga, motionärar och elitidrottare ska kunna ha någonstans att utöva sin idrott efter coronakrisen och det måste vara vårt största fokus nu att hantera det så bra som möjligt.

Vann SM-guld

Iksus lagkapten Emelie Wibron sitter också med i styrelsen och hon är väldigt bekymrad över läget.

– Just nu ser de väldigt dyster ut, säger hon till SVT Sport.

Kan de bli så att Iksu innebandy inte kommer finnas nästa år?

– Än hur otänktbart det är för mig och alla andra i föreningen så är det dit de lutar. I princip behöver vi pengar på kontot imorgon för att täcka upp kostnader för hela nästa säsong. I de här tiderna är det inte lätt att gå till företag och be om extra pengar.

Iksu utsågs den 20 mars till svenska mästare när innebandysäsongen avslutades med två omgångar av damernas grundserie. Det var klubbens sjunde SM-guld.

ARKIV: Idrottstjärnor som donerar pengar (28 mars)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
UFC-stjärnan Conor McGregor är en av flera stora idrottsstjärnor som skänker pengar för att bekämpa coronaviruset. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer