Kim Nilsson blev historisk mot Schweiz. Foto: Bildbyrån

Sverige till VM-final – Kim Nilsson historisk

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är klart för VM-final i innebandy efter 7–2 mot Schweiz. Kim Nilssons tre poäng gjorde honom dessutom historisk som bäste poänggörare i herrlandslaget genom tiderna. ”Det är jättekul såklart”, säger han.

Sverige fick en drömstart på VM-semifinalen mot Schweiz när Kim Nilsson inledde målskyttet efter fem minuter. Målet var hans 139:e poäng i landslagströjan som gjorde att han tangerade Niklas Jihdes poängrekord i herrlandslaget. Dryga minuten senare utökade Rikard Eriksson till 2–0.

Schweiz kom tillbaka

I andra kom Schweiz in i matchen. Två svenskbekantingar i form av Nico Scalvinoni (Dalen) och Nicola Bischofberger (Falun) gjorde var sitt mål, och helt plötsligt stod det 2–2. Sverige, som tagit sig till VM-final i samtliga tio världsmästerskap, var i brygga.

Nilsson historisk

Men så klev storstjärnorna Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström fram och skrev in sig i protokollet med var sitt mål. När Galante prickade in 4–2 i numerärt överläge framför mål var det med framspelning av Kim Nilsson – som därmed blev historisk och numera kan titulera sig som Sveriges främste poänggörare i landslaget genom tiderna på herrsidan med sina 140 poäng.

”Lägger i en ytterligare växel”

Sverige vann till slut med 7–2 sedan Kim Nilsson – vem annars – fastställde slutresultatet med knappa minuten kvar genom sitt 141:e poäng.

– I tredje lägger vi i en växel ytterligare och avgör matchen. En bra tredjeperiod som vi tar med oss inför i morgon, säger Kim Nilsson till SVT Sport.

– Det har varit väldigt mycket fokus på det i veckan, kul att få beta av det nu i semifinalen så man kan lägga allting på finalen i morgon. Men det är jättekul, så klart, säger den historiske spelaren som nu har passerat Jihde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.