Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Wijk berätta om varför hon gör comeback. Foto: Per Wiklund / BILDBYRÅN

Innebandy-legendaren Anna Wijk gör comeback – ska spela med AIK

Uppdaterad
Publicerad

Anna Wijk är en av tidernas bästa innebandyspelare.

Hon har dock inte spelat sedan 2020.

Men nu ska hon göra comeback. Målet är att göra comeback – och sedan bli tränare på elitnivå.

– Jag har en vision av att göra nånting på en ganska hög nivå, säger hon.

Anna Wijk tog under sin karriär – där hon spelade för bland annat Iksu och Kais Mora – bland annat sex VM-guld, och blev fyra gånger utsedd till världens bästa spelare.

2020 spelade hon sin senaste match, men nu har hon bestämt sig för att plocka fram den igen. Hon ska nämligen göra comeback, och vara både spelare och ledare i AIK i deras jakt på en SSL-plats, något som Radiosporten var först med att rapportera.

– Jag var ju assisterande tränare i AIK förra året. Men jag blev gravid under tiden och det blev lite halvdant och jag var inte med så mycket som jag hade tänkt, förklarar hon för SVT Sport, och fortsätter:

– Sen har jag haft en kommunikation med dem sen dess, och jag vill hjälpa dem. Jag gillar satsningen de gör på damlaget. Sen har de en tunn trupp, svårt att spela på tre femmor och så fick jag frågan om jag var sugen på att spela och det känns fint att hjälpa till.

Hur långt från den nivå du hade när du var som bäst är du?

– Oj, det vet jag inte... Jag har bara kört några få pass, men jag är nog ganska långt därifrån tyvärr. Men jag hoppas kunna komma upp i en hyfsad nivå, kanske inte lika bra som jag var när jag var som bäst, det blir nog svårt.

– Men ändå en bra nivå så jag kan bidra.

Ska plugga till tränare

Wijk, som var SVT:s expert på innebandy-VM i år, kommer att göra sin första match den 13 januari hemma mot Tyresö Trollbäcken. Hon förklarar att tanken bara är att spela säsongen ut. Därefter är siktet inställt på en tränarkarriär.

– Jag har väl en tanke om det, det gäller bara att få ihop livet. Men jag ska plugga till tränare efter jul och har har en vision av att göra nånting på en ganska hög nivå.

Du har ju sex VM-guld som spelare, är målet att ta VM-guld som tränare också?

– Jag har inte satt några mål, men det är klart att det hade varit häftigt att ta VM-guld som tränare. Det känns ganska långt bort, men det är klart att det vore häftigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.