Veera Kauppi. Foto: Bildbyrån

Finska storstjärnans kritik mot VM-arenan: ”Inte i närheten av vad det borde vara”

Uppdaterad
Publicerad

Den 27 november drar damernas innebandy-VM igång.

Mästerskapet spelas i Uppsala och finalen avgörs i en arena som tar in drygt 2 400 åskådare. Något som Finlands stora stjärna Veera Kauppi kritiserar.

Att VM-finalen spelas på en arena som tar in cirka 2400 personer tycker Veera Kauppi, 24, är alldeles för lite.

– IFU Arena hör till innebandyvärldens finaste arenor, och den är välfungerande för både spelare och publik. Arenans kapacitet är ändå inte ens i närheten av vad den borde vara i ett senior-VM, skriver Kauppi på Twitter.

”Det är en liten chock”

Veera Kauppi spelar till vardags i Team Thorén i den svenska högstaligan. Hon menar att Sverige, som ofta beskrivs som innebandyns hemland, borde satsa mer.

– Det är en liten chock att vi spelar i en hall som har 2353 sittplatser enligt deras webbplats. Sverige är sportens hemland och de inhemska ligorna avgörs i Globen inför över 10 000 personer.

– Samtidigt spelas herrarnas VM i Finland i två ishallar, förstås. Skulle ni kunna föreställa er att herrarnas turnering spelas i en hall med plats för 2400 åskådare? Det var det jag tänkte, konstaterar hon retoriskt.

”Alternativet var ju att IFF stod utan arrangör”

Det var egentligen tänkt att mästerskapet skulle ha arrangerats i Kina. Men när Kina hoppade av i maj 2018 fick Sverige frågan om att ta över, berättar Mikael Ahlerup, generalsekreterare i svenska innebandyförbundet.

– Vi gick ut till alla stora destinationer i Sverige och frågade om de var intresserade. Många tyckte att det var intressant men för kort framförhållning för ett så här stort evenemang och vi hade då Uppsala som har en av landets bästa innebandyarenor, som ja tar 2 400 som max, men som presenterade ett proffsigt upplägg. Vi och IFF, Internationella innebandyförbundet, bestämde detta tillsammans. Alternativet var ju att IFF stod utan arrangör. Det är orsaken till att vi landade i Uppsala.

Ahlerup berättar också att biljetterna inte är slutsålda.

– Det är 48 matcher på nio dagar och det är väldigt få som är slutsålda. Vi är slutsålda i helgen absolut, men det finns biljetter kvar till andra matchdagar kvar.

Har ni övervägt att flytta finalen till större arenor i till exempel Stockholm som ligger nära Uppsala?

– Det har vi inte gjort av den anledningen att vi har ett ingånget avtal med arrangören i Uppsala och det respekterar vi fullt ut. Vi behöver ta ansvar för det avtalet. Men vi kommer framöver alltid se till att ha möjligheten att ha finalen i större arenor.

Ahlerup tillägger också att förbundet slutit ett tv-avtal som gör att publiken kan se många av matcherna på tv.

Får medhåll

Finlands förbundskapten Lasse Kurronen delar Kauppis kritik. På Twitter ställer han sig på stjärnans sida och kritiserar finalarenan.

– Det är en skam att 2021 års mästerskap spelas framför 2300 i publiken. Särskilt i innebandyns hemland, skriver Kurronen.

SVT sänder innebandy-VM, både på dam- och herrsidan.

KLIPP: Systrarna Kauppi sänkte Malmö (22 oktober)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.