SM-guld till Falun – vände finalen mot Storvreta

Falun vände finalen mot Storvreta till 5-3 och tog därmed klubbens sjätte SM-guld. Därmed tangerar de Storvretas rekord i antal SM-titlar.

– Det är fantastiskt. Idag är vi mycket bättre än Storvreta, säger Alexander Galante Carlström till SVT Sport.

Falun, som slutade trea i grundserien, inledde bättre och tog ledningen genom stjärnan Alexander Galante Carlström i den tionde minuten.

Efter det blev det mer Storvreta och innan den första periodpausen hade de vänt till 2-1 efter mål av skyttekungen Albin Sjögren och Filip Eriksson.

Vändning i andra perioden

I den andra perioden var det Faluns tur att vända. Kvitteringen kom fem minuter in i perioden då Rasmus Enström förde upp bollen på egen hand och spelade fram Galante Carlström.

Bara tre minuter senare satte Johan Samuelsson 3-2 och innan perioden var över hade talangen Victor Wettergren gjort 4-2.

I samma period skadade dessvärre Falun-backen Simon Berg knät så pass illa att han inte kunde återvända till spel.

I mitten av den andra perioden fyllde Enström på till 5-2.

”Falun är totaldominanta”

Storvreta hann också reducera genom veteranen Mattias Samuelsson, 37, som gjorde sin sista match i SM-finalen. Det målet blev det sista i Gavlehovhallen och därmed slutade finalen 5-3.

– Det är inget snack om det. Falun är totaldominanta den här matchen. Storvreta är en enorm besvikelse, säger SVT Sports expertkommentator David Gillek.

En oväntad finalhjälte för Falun var målvakten Emil Lilja som fick chansen då förstamålvakten Johan Rehn inte var helt återställd efter att ha drabbats av covid-19.

– Jag är alltid redo. Det är sådan jag är. Jag älskar stora matcher, säger Lilja.

– Det är så fint. Vi har varit uträknade hela säsongen, folk skrattade nästan åt oss i höstas. Här står vi med guld. Det bästa som finns, fortsätter han.

SM-guldet är Faluns andra raka efter att de ifjol tilldelats det då säsongen avbröts på grund av coronapandemin. Sammanlagt är det klubbens sjätte och därmed har de nu lika många guld som Storvreta.

Falun vände 1-2 till 5-3 i SM-finalen – se målen: