Foto: Bildbyrån

Innebandyförbundet avslutar säsongen – Iksu och Falun svenska mästare

Uppdaterad
Publicerad

Svenska innebandyförbundet har fattat beslutet att avsluta säsongen på grund av coronaviruset. Nuvarande tabell blir sluttabell och därmed blir Iksu dam- och Falun herrmästare.

– I det här läget så är det bara så att vi måste fatta en del tuffa och väldigt tråkiga beslut. Vi har helt enkelt försökt hålla huvudet kallt och fatta de mest riktiga beslut vi kan, säger förbundsordförande Märit Bergendahl till SVT Sport.

Det blir alltså inget SM-slutspel och inga SM-finaler i Svenska Superligan.

På damsidan avslutar man med två grundserieomgångar kvar och därmed vinner Iksu före Pixbo och Kais Mora.

Corona och idrott

– Jag tycker att det är fruktansvärt tråkigt att vi inte kan spela ett SM-slutspel och få chans att lyfta pokalen i ett fullsatt Globen, säger Iksus Emelie Wibron och fortsätter:

– Eftersom vi har hunnit spela en så stor del av säsongen som vi ändå har gjort så är det mer rätt att låta det vara sluttabellen för säsongen än att stryka ett streck över hela säsongen.

Två seriesegrare, IBK Lund Elit och Falun, flyttas upp från allsvenskan. Degraderas gör lagen på nedflyttningsplats, Dalen och Skoghall.

Herrligan var färdigspelad och där vann Falun före Storvreta och Pixbo.

– Det är klart det känns lite märkligt att inte få spela det man har sett fram emot den här säsongen men läget är som det är, säger Faluns tränare Thomas Brottman om SM-guldet som han också tror de hade vunnit i slutspelet.

– I min värld hade vi gjort det. Alla dagar i veckan. Sen är slutspel lite speciellt. Men jag tyckte det var längesen vi gick in i ett slutspel med den här formen och ett så här bra lag.

I herrarnas serie står det även klart att Warberg och Visby åker ur medan seriesegrarna i de vardera allsvenska serierna (södra och norra) Fagerhult Habo och Team Thorengruppen flyttas upp.

– Jag förstår att en del föreningar nu blir besvikna på att de går miste om chansen att kvala upp i seriesystemen, men situationen med Coronavirusets spridning i Sverige gör att vi inte kan genomföra de många matcher som skulle ha spelats. Det mest riktiga är då att seriesegrarna tar platsen i divisionen över. Vilka lag som flyttas upp från distriktsserierna bestämmer distriktsförbunden, genom sina eventuella kval och bestämmelser, säger Bergendahl i ett pressmeddelande.

KLIPP: Jönköpings län har fått ytterligare ett lag i SSL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet