Rydell har spelat för F17-landslaget i fotboll. Foto: Bildbyrån

17-åriga multitalangen SSL-debuterade

Publicerad

Hon har redan spelat i damallsvenskan med Eskilstuna United i år. Under söndagen gjorde 17-åriga multitalangen Izabell Rydell debut även i innebandyns högstaliga. ”Jag tror mycket på henne”, säger Rönnby-tränaren Jimmie Gunnstedt till VLT.

Förr i tiden var det inte ovanligt att främst svenska herrspelare representerade lag i olika sporter i de högsta ligorna. Spelare som Sven Tumba (ishockey och fotboll), Orvar Bergmark (fotboll och bandy), och Sven ”Svenne Berka” Bergqvist (ishockey, fotboll och bandy) är kända för att ha varit talangfulla i flera sporter.

I modern tid lyser dock multitalangerna allt som oftast med sin frånvaro i de främsta sporterna, oftast för att de tvingas välja en sport i en tidigare ålder på grund av tids- och konkurrensaspekterna.

”Ett högt tempo”

Det är ingenting som Izabell Rydell tvingats göra än. Rydell, 17, har den gångna damallsvenska säsongen spelat fyra gånger för Eskilstuna United. Tidigare under hösten flyttades hon även upp i A-laget hos innebandyklubben Rönnby – och i helgen kom debuten i högstaligan SSL för talangen.

– Det kändes roligt och bra att debutera. Det var ett högt tempo, men jag tyckte att jag hann med i alla situationer, säger Rydell som spelar forward till VLT.

Läs mer: Svenskar med framgång i flera idrotter

Rydell, som menade att hon inte var nervös, var inte ofarlig och hade bland annat ett friläge som räddades av Warbergs målvakt.

– Det var surt att inte sätta friläget. Jag försökte att dra henne och hon gick på den först, men sedan missade jag ändå.

Får beröm av tränaren

Efter 7-5-segern fick Rydell beröm av tränaren Jimmie Gunnstedt, som dock betonade att hon har mycket kvar att utveckla.

– Hon får godkänt, helt klart. Det finns mycket kvar, men man ser att hon har mycket teknik och grejer inom sig. Det går lite för fort just nu för henne, men hon gick inte bort sig alls. Hon behöver tid och det kommer vi att ge henne. Nu när fotbollen är slut så kommer hon att kunna träna och spela mer för att komma in i tempot. Jag tror mycket på henne, säger Gunnstedt till VLT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer