Elfenbenskusten i deras första VM-kvalmatch. Foto: IFF/Peter Hačko

Spelade VM-kval med sju spelare – ”Tar man beslut på fyllan?”

Uppdaterad
Publicerad

I dag blev Elfenbenskusten det första afrikanska landet att spela VM-kval i innebandy. Man förlorade med 51-0 mot Schweiz i Poprad, Slovakien och man spelade bara med sex utespelare och en målvakt.

Den finländske stjärnan Peter Kotilainen är kritisk på twitter: ”För helvete IFF (internationella förbundet), tar man de här besluten på fyllan? Man kan ju inte skicka Elfenbenskusten till ett VM-kval i Europa med 6+1 i laguppställningen.”

Orsaken till den skrala laguppställningen är ändå inte berusning, utan det faktum att en del spelare inte fick visum för att spela. Den ivorianske målvakten var inte i den ursprungliga laguppställningen och därför borde inte Elfenbenskusten få spela VM-kval. IFF:s jury tog därför beslutet att matcherna spelas, men resultaten kommer inte att räknas.

Grupp C består därmed enbart av tre lag: Belgien, Ryssland och Schweiz.

”Det är väldigt olyckligt att Elfenbenskusten inte fick ett fullständigt lag. IFF är också inne i en process om att uppdatera tävlingsbestämmelserna och i de uppdaterade bestämmelserna kommer minimumantalet för att få spela i en officiell IFF-turnering vara tolv spelare”, säger generalsekreterare John Liljelund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.