Stjärnan Anna Wijk i allsvenska laget Storvreta. Foto: Bildbyrån

Svenska innebandyförbundet anmält till Diskrimineringsombudsmannen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska innebandyförbundet har kritiserats hårt för att ha pausat damernas allsvenska men inte herrarnas.

Nu har de anmälts till Diskrimineringsombudsmannen.

”Jag kan inte se annat än att det är diskriminering på grund av kön”, skriver en av anmälarna.

Allt fler regioner får skärpta restriktioner som bland annat innebär att man ska avstå från att spela matcher och träna. Men det görs undantag. Får du din inkomst, helt eller delvis, från din idrott så får du fortsatt träna och spela matcher, då man i Sverige inte kan införa yrkesförbud.

Vem som räknas som ”professionell yrkesutövare” inom sin sport är upp till varje specialförbund att avgöra, och det har gjort att olika förbund tagit olika beslut.

Corona och idrott

Herrarnas allsvenska spelas

Ett förbund som tog ett snabbt beslut var Svenska innebandyförbundet. Där har Superligan för både damer och herrar fått okej, samt herrarnas allsvenska. Men inte damernas allsvenska, vilket har vållat en hel del kritik från olika håll.

– Våra högsta serier för herr och dam omfattas av helt eller delvis yrkesutövning, även herrallsvenskan, sade förbundets Mikael Ahlerup generalsekreterare till SVT Sport tidigare i veckan.

”Diskriminering på grund av kön”

Men många är som sagt missnöjda med beslutet, och SVT Sport kan nu avslöja att det har inkommit två anmälningar mot förbundet till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

”Enligt diskrimineringslagen 2008:567 ska den ”[...] främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön [...]” vilket Svenska innebandyförbundet bryter mot genom denna aktion att låta herrallsvenskans serie fortgå men exkludera damallsvenskan”, skriver den ena anmälaren.

”Jag kan inte se annat än att det är diskriminering på grund av kön”, skriver den andra.

Ej beslutat om utredning

En anmälan (eller tips/klagomål som det formellt heter) innebär dock inte per automatik att det leder till en utredning. DO skriver på sin hemsida att endast en mindre andel tips och klagomål leder till utredning.

”DO har ännu inte beslutat om de ska inleda tillsyn till följd av de inkomna uppgifterna”, skriver DO:s pressansvarige Clas Lundstedt till SVT Sport.

SVT Sport har varit i kontakt med Svenska innebandyförbundets generalsekreterare Mikael Ahlerup. Han vill inte ge några kommentarer innan han har läst in sig mer i ämnet.

MER INNEBANDY: Malmö-kross i historiskt derby (21 oktober):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet