Tvåmålsskytten Robin Nilsberth i semifinalen mot Schweiz Foto: Bildbyrån.

Finland väntar i finalen – ”Det kommer bli fullt krig”

Uppdaterad
Publicerad

Det krävdes straffar mot Schweiz för att Sverige skulle ta sig till final. Där ställs man mot de klassiska rivalerna, Finland. Robin Nilsberth, tvåmålsskytt i semifinalen, är laddad.

– Det är våra största rivaler och har alltid varit. Det kommer bli fullt krig och jag övertygad om att det svenska laget kommer steppa upp imorgon, säger han till SVT Sport.

Finland är regerande världsmästare. I VM 2016 vann de finalen på straffar.

– Det är finalen vi har väntat på. Vi har slitit för den här matchen i två år. Det ska bli fantastiskt kul att möta Finland, säger Nilsberth.

Grannländerna möttes också i premiären av årets turneringen. Då vände Sverige ett underläge och vann till slut med 5-4.

– Vi behöver göra samma saker, fast ännu lite bättre. De gjorde en bra match och fick någon timmes mer vila, vilket kommer vara en faktor. Vi behöver komma upp i en högre nivå än vi gjorde idag, säger förbundskapten Mikael Hill.

Finland spelade alltså tre timmar före Sverige på lördagen och slog värdnationen Tjeckien med 7-2. Hill ser fram emot ett hett möte.

– Det är en klassisk idrottsrivalitet som finns på alla håll och kanter. Finnkampen i friidrott, ishockey och även innebandy. Den spelar ju alltid in och det blir oftast tuffa matcher. Vi har under många år varit världsledande tillsammans, säger han.

Finalen spelas klockan 16 på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.