Sverige till VM-final – efter straffrysare

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är klart för sin tolfte raka VM-final.

Men det krävdes en jätterysare och straffdrama efter 4–4 i semifinalen mot Schweiz.

Rasmus Enström avgjorde på femte straffen – nu ställs Sverige mot Finland i final på söndagen.

– Final i morgon, det är det som räknas, säger svenska förbundskaptenen Mikael Hill till SVT Sport.

Med åtta guld och tre silver sedan världmästerskapet invigdes år 1996 såg Sverige ut att kunna förlora den långa finalsviten i VM-semifinalen mot Schweiz i Prag.

Men efter en osedvanlig dramatik ställs nu Sverige återigen i final mot Finland på söndagen.

Tappade ledningen

Med två minuter kvar av den tredje perioden kunde Sverige kvittera till 4–4 via Albin Sjögren efter en läcker pass av Alexander Rudd.

Då hade de rödklädda strax innan tagit igen ett 3–1-underläge från den andra perioden till 4–3-ledning efter ett sent mål av Patrick Mendelin.

Sverige pressade på hektiskt direkt i sudden death-spelet, men schweiziske målvakten Pascal Meier storspelade och stod för flera högkvalificerade räddningar och tog matchen till straffar.

– Vi har haft problem med deras anfallsspel i ett och ett halvt år nu, det har sett lite olika ut men i dag så hade vi svårt att komma åt dem, säger svenska förbundskaptenen Mikael Hill till SVT Sport.

Avgjorde på straffar

Även i straffläggningen skulle det bli drama in i det sista.

Sverige bytte in målvakten och straffspecialisten Måns Parsjö-Tegnér, som tackade för förtroendet genom att rädda både schweizarnas andra och tredje straff.

Sverige stod för fyra straffmål när Alexander Rudd, Alexander Galante Carlström, Kim Nilsson och Rasmus Enström blev svenska straffhjältar.

Nilsson blev dessutom historisk när han tangerade Nicklas Jihdes rekord på 67 poäng för det svenska landslaget i VM-sammanhang med sitt 3–1-mål.

– Vi behöver göra samma saker mot Finland, fast ännu lite bättre. Vi behöver komma upp på en högre nivå än vad vi gjorde i dag, säger Hill.

Sverige–Schweiz 5–4

E. Str (1–1, 2–1, 1–2, 0–0, 1–0)

Sverige: Robin Nilsberth 2, Kim Nilsson, Albin Sjögren, Rasmus Enström (avgörande str). Schweiz: Patrick Mendelin 2, Jan Zaugg, Luca Graf

Publik: 10 267

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.