Team Thoren vann historiskt SM-guld. Foto: SVT

Team Thoren tog SM-guld – som nykomling

Umeåklubben Team Thoren tog över regerande mästaren Iksus plats i SSL inför säsongen. Många spelare följde efter och nu, efter en säsong i högsta serien, har de tagit SM-guld. I finalen i Gävle besegrade de Pixbo med 5-4.

– Vi är så jävligt starka. Vi gör det här tillsammans. Det är känslosamt, säger matchhjälten Veera Kauppi till SVT Sport.

Det var Team Thoren som tog ledningen då Sofia Joelsson hittade backen Cornelia Fjellstedt efter knappt tio minuter, men innan perioden var över hade Pixbo kvitterat genom tjeckiskan Denisa Ratajova.

Team Thoren hade många chanser i andra perioden, men det var Pixbo som gjorde målen. Först hitta Amanda Berggren Emma Stenberg som gjorde 2-1 och sedan fyllde Berggren själv på till 3-1.

Den ställningen såg ut att stå sig fram tills periodpaus, men med tre sekunder kvar av perioden satte Ellinor Berling reduceringen till 3-2.

”Några sjuka räddningar”

Pixbos schweiziska stjärnmålvakt briljerade i den andra perioden och det var hon som såg till att laget var i ledning.

– Hon gör några riktigt sjuka räddningar och är väldigt viktig för sitt Pixbo, säger SVT Sports gästexpert Anna Wijk.

Finländska systrar bakom vändningen

I början av den tredje perioden kom ändå kvitteringen. Oona Kauppi, en av Team Thorens finländska supersystrar, var det som hittade målet.

Team Thoren fortsatte att trycka på och till slut var det den andra systern, Veera Kauppi, som fullbordade Team Thorens vändning.

Veera Kauppi, som ofta nämns som världens bästa innebandyspelare, gjorde även nästa mål då hon snyggt sköt till 5-3.

Pixbo lyckades ändå skapa drama i finalen då man reducerade till 5-4 med 43 sekunder kvar av matchen. Det var den 21-åriga norskan Rikke Ingebrigtsli Hansen som gjorde matchens sista mål.

Det blev finalresultatet och därmed säkrade Team Thoren ett första historiskt SM-guld.

– Alla lag har kämpat det här året, men att vi står här efter att ha legat under med 3-1. Jag vet inte vad jag ska säga, säger Fjellstedt till SVT Sport.

Det första i klubbens historia alltså, men trots att de var nykomlingar var guldet inte oväntat. Många av Iksus landslagsspelare gick inför säsongen över till laget och de vann även grundserien före just Pixbo.