Foto: Bildbyrån

Alla Iksu-stjärnor aktuella för Thorengruppens nya lagbygge

Publicerad

Regerande innebandymästaren på damsidan, Iksu från Umeå, ser ut att dra sig ur SSL av ekonomiska orsaker. Men om de gör det så är det Umeålaget Team Thorengruppen som tar deras plats – och då lär många stjärnor stanna i staden.
– Vi har starka indikationer om att många trivs väldigt bra, säger Jocke Sjöström som är sportchef i Thorengruppen, till SVT Sport.

Emelie Wibron, Amanda Delgado Johansson, Sofia Joelsson, finländska systrarna Oona och Veera Kauppi, Cornelia Fjellstedt och Myra Aggestål. Hela den raden av SSL-stjärnor kan komma att spela i nykomlingen Team Thorengruppen då serien drar igång igen.

Den gångna säsongen tog de guld med Iksu, men då de väntas dra sig ur nästa vecka kan plötsligt Thorengruppen få ett superlag. Det efter att Thorengruppen idag fått igenom en överklagan som gör att de är första reservlag till högstaligan.

– Det har väl varit min känsla att om Thorengruppen hade fått ett negativt svar idag så hade Iksu hamnat i en svårare situation. Det här hjälper dem att ta det beslut de har velat ta för att det i sådana fall kommer att finnas möjlighet till spel i SSL för alla deras spelare som har sitt liv i Umeå och har låst sig här, säger Jocke Sjöström, nu sportchef i Thorengruppen och fram tills nyligen klubbchef i Iksu.

”Intresse av att vara kvar”

Intresset verkar vara stort från de etablerade stjärnornas sida.

– Rent hypotetiskt så kan man nog få se alla i och med att ingen har gjort klart med någon annan klubb. Det är väl en signal om att man i alla fall har intresse av att vara kvar. Vi har starka indikationer från många om att man trivs väldigt bra i Umeå och med varandra, säger Sjöström.

Sportchefen har 10-15 spelare i nuvarande Thorengruppen som han har haft en dialog med och förklarat att det kan komma in en rad mer meriterade spelare från Iksu. Man har också startat ett division ett-lag där yngre spelare kan komma att spela till en början.

– Skulle det bli SSL och målsättningen kanske blir ganska tuff där så är det några av de unga spelarna som kanske mår bättre av att spela allsvenskan eller i vårt division ett-lag. Allt beror på hur många vi är intresserade av från Iksu och hur många som är intresserade av att komma och spela med Thorengruppen, säger Sjöström.

”Någon spelare besviken”

Hur har de nuvarande Thorengruppen-spelarna reagerat?

– Det har varit ganska bra. Det är klart att någon spelare kan vara besviken, men samtidigt så är det elitverksamhet vi pratar om. Det finns bra med alternativ i Umeå med tre allsvenska lag. Jag har försökt att vara transparent och ärlig från dag ett.

Det är ändå inte lätt att slå ihop två trupper på samma gång som man ska göra en klubb som egentligen är en nykomling till en guldutmanare. Det krävs en del både ekonomiskt och organisatoriskt.

– Det är en utmaning att på kort tid väva ihop två lag med varandra, men på pappret är det ett extremt spännande bygge. Team Thorengruppen är det som för två år sedan var Iksu ungdom och där har vi i många år jobbat med lokala spelare och haft Sveriges bästa 02:or och 03:or. På pappret kan det bli en riktigt spännande mix, säger Sjöström.

KLIPP: Thorengruppens överklagan går igenom – kan ta Iksus plats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det var Iksu för hela slanten denna ensidiga semifinal i Täby. Foto: TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer