Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det var Iksu för hela slanten denna ensidiga semifinal i Täby. Foto: TT.

Thorengruppens överklagan går igenom – kan ta över Iksus SSL-plats

Uppdaterad
Publicerad

Iksu är i ekonomisk kris och ser ut att tvingas dra sig ur SSL.
Men spelarna lär blir kvar i högstaligan ändå.
Detta efter att Thorengruppen fått igenom en överklagan – och nu är första reservlag till högstaligan.
– Roligt att innebandystaden Umeå får ett nytt SSL-lag, säger Iksus sportchef och vd Margareta Ericsson Lif.

För två veckor sedan kunde SVT Sport avslöja att den svenska innebandygiganten Iksu, som redan i april meddelade att deras framtid var hotad på grund av ekonomiska problem, hoppades kunna bli kvar i SSL under en annan förenings flagg.

Det hängde dock på att en annan Umeå-klubb, nämligen Team Thorengruppen, skulle få igenom en överklagan hos Svenska innebandyförbundets juridiska nämnd. De yrkade på att de skulle bli först på vakanslistan till SSL, eftersom Rig Umeå IBF (som vann allsvenskan för Thorengruppen) inte har rätt att kvala till SSL.

Falun och Lund uppflyttade

Därmed skulle Thorengruppen, vid en vanlig säsong, fått den kvalplatsen istället. Men på grund av coronapandemin ställdes kvalspelet in, och två andra seriesegrare (Falun och Lund) flyttades istället upp, utan att Thorengruppen fick chansen.

Därefter har Göteborg varit etta på vakanslistan till SSL, men nu har Thorengruppen fått igenom sin överklagan och blir istället etta på listan. Därmed tyder allt på att Iksu nu, på grund av ekonomiska skäl, drar sig ur SSL och att en majoritet av spelarna som i våras vann SM-guld istället tar klivet över till Thorengruppen som därmed får en SSL-plats.

– Jag ska träffa min styrelse till veckan. Vi har inte tagit något formellt beslut, utan det får vi ta till veckan, säger Iksus sportchef och vd Margareta Ericsson Lif till SVT Sport, men antyder i nästa andetag att det mest troligt blir så att stryrelsen fattar beslutet att dra sig ur SSL:

– Vi har ju sagt att vi inte har ekonomiska resurser att ha ett SSL-lag. Så det ligger ju i farans riktning, naturligtvis.

”Det är roligt”

Margareta Ericsson Lif förklarar även att hon är väldigt glad över dagens besked från juridiska nämnden:

– Det är roligt att innebandystaden Umeå får ett till SSL-lag. Det är ju bara roligt, tycker jag.

I dagens beslut från juridiska nämnden, som kom efter vad ordförande Cristian Almström beskrivit för SVT Sport som juridisk bordtennis, motiverades beslutet så här:

”De fördelar som tillfaller en seriesegrare i Allsvenskan Norra ska enligt regelverket tillfalla nästföljande lag. När RIG Umeå IBF placerat sig på tredje bästa plats för uppflyttning till SSL och som konstaterat deras rätt tillfaller efterföljande lag i den serien kan inte deras rätt enligt TB förbigås av reglerna om vakanstillsättning i seriekraven. Thorengruppen IBK ska därvid träda i RIG Umeå IBF:s ställe och placeras högst på vakanslistan för SSL dam”.

ARKIV: Kan tvingas dra sig ur SSL: ”Väldigt dystert” (2 april):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Emelie Wibron. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer