Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Thorengruppen göra tre mål i slutminuterna och vinna cupfinalen. Foto: Per Wiklund / BILDBYRÅN

Thorengruppen vann svenska cupen inför storpublik: ”Fattar inte själv”

Uppdaterad
Publicerad

Thorengruppen vann svenska cupen i innebandy efter att ha vänt underläge 2-6 till seger med 7-6 inför storpublik.

Matchvinnare i slutminuterna blev ovana målskytten Jonna Stenvall.

– Helt ärligt fattar jag inte själv att vi kan göra det här, säger hon till Aftonbladet.

De stora giganterna i svensk daminnebandy under 2000-talet möttes återigen i en final.

Thorengruppen från Umeå har tre raka SM-guld samtidigt som Pixbo från Mölnlycke har tre raka silver. Efter i dag har giganterna mötts i sju finaler de senaste åren och Thorengruppen har vunnit sex.

Inför storpublik, omkring 2000 åskådare, tog man revansch på Pixbo som vann förra årets cupfinal.

– Vi har en otroligt stor vinnarmentalitet och extremt mycket vilja, säger segerskytten Jonna Stenvall till Aftonbladet.

”Hade inte haft mig som matchvinnare”

Hon har bara gjort två mål på 20 matcher under den pågående SSL-säsongen, men klev fram när det gällde som mest och knackade in 7-6 med 3.14 kvar på matchklockan.

– Jag hade inte haft mig som matchvinnare, men Veera (Kauppi) släppte en ganska fin pass till mig. Jag tänkte att jag måste bara få iväg den mot mål och det gjorde jag. Heini (Lara, målvakt Pixbo, reds anm) var nog inte med på den, säger Stenvall.

För rödvita Pixbo var förlusten extra tung. De kopplade greppet tidigt och ledde med 3-2 efter en underhållande förstaperiod i högt tempo.

I andra ryckte man i från till 6-2 och kontrollerade matchen.

Fem poäng av Veera Kauppi

Men hemmalaget vägrade att ge sig. När Nellie Öhgren reducerade till 4-6 tidigt i den tredje perioden blev det nerv i matchen igen.

Sedan visade Thorengruppens finska storstjärnor klassen när Oona Kauppi gjorde både 5-6 och 6-6 på passning från tvillingsyster Veera Kauppi. Två mål inom loppet av 31 sekunder och Pixbo tvingades till timeout.

Veera Kauppi spelade även fram Jonna Stenvall till segermålet och noterades för totalt ett mål och fyra assist i matchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.