Domare under en innebandymatch i SSL.

Tiotal domare hoppar av efter kränkningar – kallades ”lydiga apor” och ”bajskorvar”

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal toppmeriterade domare väljer att sluta i efterdyningarna av kränkningar från en tjänsteman på Svenska innebandyförbundet, SIBF.
Bland annat nämns domarna som ”lydiga apor” och ”bajskorvar”.
”Många i domarkåren anser att det ej är möjligt att ha kvar tjänstemannen inom SIBF:s domarorganisation”, skriver en källa till SVT.

Händelsen som fått bägaren att rinna över för de berörda domarna skedde på SM för ungdomar i januari. I samtal med ett domarpar från södra Sverige förklarade tjänstemannen skillnaden mellan domarna i södra och norra Sverige. Bland annat ska han ha kallat två domarpar från Norrland för hjälplösa i sitt ledarskap, kallat dem lydiga apor och använt bajskorvar som metafor.

– Jag är själv verksam i skolvärlden. Hade man uttryckt sig så i den världen hade man kunnat bli avskedad. Här händer det i princip ingenting, säger en av de avhoppande domarna Mats Erelund.

Samtalet ska ha bandats och domarna har tagit del av det via ett anonymt mejl. Därefter har domarna krävt att förbundet ska agera.

– Från mina ögon sett har det inte hänt något med tjänstemannen, utan man har försökt sopa det här under mattan, säger Erelund och fortsätter:

– Han har fått en tillsägelse för det han sagt.

Den bilden delar av hans kollegor.

– Man försöker tysta ner det här, säger Erik Johansson, en annan domare som slutar.

”Inget som förbundet står bakom”

Magnus Nilsson är tävlingschef på förbundet och tjänstemannens chef.

– Uttalandena är inte någonting som Svenska innebandyförbundet står bakom. När detta kom till vår kännedom har vi hanterat det med den berörda medarbetaren i form av ett personalärende, säger Nilsson.

Var har ni landat i det ärendet?

– Det landade i att medarbetaren bland annat gick ut och tog avstånd och bad om ursäkt, säger Nilsson som tycker situationen är jättebeklaglig men att det är ”svårt att tillmötesgå allas önskemål”.

Borde inte det här få mer allvarliga konsekvenser?

– Som sagt så har det hanterat som ett personalärende och vad som har framkommit där, det kan inte jag närmare gå in på.

Tycker du inte att en folkrörelse som Svenska innebandyförbundet ska kunna berätta vilka konsekvenser ett sådant ärende får?

– Vi har vidtagit vissa åtgärder och vissa saker kan jag inte som arbetsgivare säga, vad som sker mellan arbetsgivare och den berörda medarbetaren. Det omfattas av ett personalärende, säger Nilsson som svarar nej på frågan om felet är tillräckligt för att bli entledigad.

Vad får det för konsekvenser när ett tiotal domare hoppar av?

– Vi har varit medvetna under en längre period att vi kommer ha en växling. Vi tappar ett antal domare till den kommande säsongen men det pågår också ett arbete med att klassificera upp nya. På kort sikt är det till viss del kännbart att en del namn försvinner men utifrån ett lite längre perspektiv så ser vi inte att det kommer få några effekter på verksamheten.

Den bilden delar inte de avhoppande förbundsdomarna, som har meriter från att döma internationellt, SSL och allsvenskan. De menar att klubbarna kommer att få ta smällen, antingen i form av sämre domare eller i form av ekonomi eftersom det kommer bli längre resor för likvärdig nivå av domare.

SVT har sökt tjänstemannen vid ett flertal tillfällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer